Blog

Peter Furtado (szerk.): Nemzettörténetek. Hogyan alakult ki a nemzetek identitása?

2014.07.31 20:02

A könyv, amelyet bemutatok egy történelmi szakkönyv. De mégsem tipikus történelemkönyv hiszen a történelmet abból a szempontból vizsgálja, hogy a fontosabb események hogyan és milyen mértékben alakították egyes nemzetek nemzeti identitását. A könyv további érdekessége és haszna, hogy nem egy szerző vizsgál kívülről és ítél meg más országkokat, hanem minden egyes országból felkértek egy helyi történészt, hogy írja meg, hogyan alakult ki a nemzetének az identitása. Magyaroszág is szerepel a kötetben a magyar részt Kontler László írta. A kötetben 28 nemzet története olvasható. Megtalálható benne: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Brazília, Csehország, Egyiptom, Finnország, Franciaország, Ghána, Görögország, Hollandia, India, Irán, Írország, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Törökország. A kiadvány nagy alapú, rengeteg színes képpel, illusztrációval.

Majdnem minden fejezetnél felmerül a kérdés, mi a történelem. Mi a feladatunk vele. Hogyan segíthet megtalálni a helyünket a világban. És a kötet szemppontjából a legfontosabb kérdés, hogyan tudják az egyes történelmi események meghatározni a nemzeti identitásunkat. A fejezet szerzői szubjektív véleményüket fejtik ki az olvasók számára, de mégis törekednek arra, hogy reális képet mutassanak nemzetükről. Sőt egyes fejezetek szerzői elég kritikus hangot ütnek meg nemzetükkel szemben. A kérdés mindig az mire lehetünk büszkék, mi az, ami meghatároz/hat minket és hogy hogyan tudjuk feldolgozni a nemzetünk által elkövetett bűneinket.

A fejezetek érdekesek minden egyes fejezet elején egy kronológiai táblázatban össze vannak gyűjtve a legfontosabb események amelyek meghatározták az adott ország nemzeti identitásának kialakulását. Sok mindent megtudhatunk távol eső országokról, hogy hogyan is látják magukat és hogy hogyan képzeljék el őket külfödön. Izgalmas, érdekes olvasmány, mindenkinek ajánlani tudom, aki szeretné megtudni, hogy a fenn felsorolt országokat mi fűzi a múlthoz és mi az, ami a jövő felé hajtja őket.


Jó olvasást!

Teljes cikk

Mary Ann Shaffer, Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

2014.07.23 10:15

Jelen könyvbemutatómban egy angol szépirodalmat szeretnék bemutatni, amely a második világháború után játszodó levélregény. A címből egyből azt gondolhatnánk- "Úristen mi ez?" . "Én ilyneket nem olvasok." De kérek mindenkit olvasson bele nem fogja megbánni! Végletekig szerethető történet.

Főhősünk Juliet egy népszerű írónő Londonból, aki úgy érzi, hogy teljesen kiégett és nincsen már miről írnia. De nemsokára változás áll be az életében, amikor Guernsey szigetéről kap egy levelet. (Guernsey egy angol sziget a francia partoknál, amit a németeknek sikerült elfoglalniuk a második világháború idején, tehát járt a német hadsereg járt angol földön!) A levélírója Dawsey egy helyi sertésztenyésztő, aki Charles Lamb könyvet szeretne kérni magának. Azt is elárulja magáról, hogy ő a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság tagja, természetesen az irónő érdeklődését egyből felkelti, hogy miről is lehet szó. Ezért levelezni kezd a férfival, hogy többet megtudjon a Társaságról. Szép lassan kirajzolódik előttünk a szigeten való megszállás története és az is, hogy hogyan és miért alakult meg a szigetlakók Irodalmi Társasága. Nagyon szívmelengető, ahogy a háziasszony, a falu részegese vagy fafaragója mesél az olvasmányélményeiről. Például egyikük elmeséli, milyen jó lett volna, ha a megszállás napján olvasta volna már Shakespeare-t, mennyivel szebben kifejezhette volna az érzéseit, így be kellett érnie a francba és fenébe szavak használatával. Érezni lehet, hogy a háború előrehaladtával ezeknek az embereknek az egyetlen szórakozása, menekülési útvonala az olvasás volt és ha az elején nem is gondolták komolyan akkor is végletekig megszerették. Úgy gondolom a könyv lényege is itt ragadható meg a legjobban, egyszerű hétköznapi emberek egy szörnyű világégés közepette, akik az olvasásban találják meg a túléléshez szükséges kapaszkodót. A másik fontos mondanivalója az, hogy tudunk kell közösséget alkotni, szükségünk van egymásra, egyedül minden sokkal nehezebb.

Természetesen a levelekből kirajzolódik előttünk a háború és a sziget megszállása is. Láthatunk Todt-munkásokat, akik szörnyűbb körülmények között vegetálnak, mint az állatok. De megismerhetünk egy Elizabeth Mckenna nevű szereplőt is, aki tele van energiával, kiváncsisággal és szeretettel, de sajnos csak levelekből ismerjük, mert a háború vége fele egy táborba internálták. Rengeteg szörnyűséget láthatunk, amit a németek elkövettek, de az írónő megmutatja nekünk azt is, hogy mindenkiben ott van az ember. Az egyik történetben bemutatja, hogy mikor már az egész sziget éhezik, akkor a németek katonákkal őrzik a maradék krumplit. Az éhező kisgyerekek szaladnak a teherautó után, ahonnét a fáradt, kiégett katonák nézik őket, majd elkezdik leszórni nekik a maradék krumplit. (Véleményem szerint az emberi barbarizmus határtalan és sajnos ezt még a 21. században is újra meg újra megtapasztaljuk, de hiszem hogy az emberi szeretet bármilyen körülmények közt képes felülkerekedni a gonoszságon. Csak azt sajnálom, hogy legtöbbször ez a felismerés már utólag születik meg az emberekben.)

Izgalmas, kedves, szívszorító történet az életről, a halálról, a szenvedésről, a háborúról, a szerelemről, a boldogságról, közösségről. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert megmutatja, hogy milyen szép az élet, milyen jó egy közösség tagjának lenni és mindig van újrakezdés.

Jó olvasást hozzá!

Teljes cikk

Kristó Gyula - Makk Ferenc: Az Árpádok. Fejedelmek és királyok

2014.07.07 21:13

Legújabb könyvajánlómban egy remek magyar történelmi szakmunkát mutatok be. Már a szerző neve is sokat mondó, ha magyar történelemről, főleg ha árpád-kori történelemről van szó. A munkái - amit ebben a témakörben írt - nagyrészt minden egyetem szakirodalmi listáján szerepelnek.

Mint a címe is mutatja, a történelmünknek egy érdekes korszakával ismerkedhetünk meg. Miután elolvastam a könyvet egyből az jutott eszembe, hogy a magyar történelem ezen időszakáról simán le lehetne forgatni, akár a Trónok Harcát is.

A munka  nem egy egyszerű törikönyv, hiszen nem a tények bemutatása a fő célja, hanem maguk a fejedelmeket, királyokat kívánja részletesebben bemutatni, források, különböző elbeszélések alapján. Álmos fejedelemtől kezdve, III. András királyig minden Árpád-házi uralkodónkkal megismerkedhetünk. Mi volt a fő motivációjuk, mik voltak a céljaik? Kikben bíztak meg? Erre és hasonló érdekes kérdésekre is válaszokat kaphatunk. Életrajzokat olvashatunk, amiből szép lassan összeáll a magyar történelem is.

Testvérháborúk, gyilkosságok, árulások, háborúk, politika, ez mind benne van ebben a remek könyvben. Remekül, jó stílusban megírt munka, közérthető. Bárkinek csak ajánlani tudom, aki szeretné megismerni jobban az első nagy magyar uralkodócsaládunkat. Nem fog csalódni a könyvben!

Jó olvasást!

Teljes cikk

John Steinbeck: Orosz napló

2014.05.17 23:15

Legújabb könyvajánlómban, mindenkit szeretnék meginvitálni egy történelmi utazásra az 1948-as Szovjetunióba, JohnSteinbeck és Robert Capa társaságában. Nem is hangzik rosszul ugye?

Egy ízig-vérig remekül megírt útleírást, útikalandot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A könyvet 1948-ban adták, de már több újrakiadást is megélt. Az alaptörténetünk az Egyesült Államokban kezdődik, ahol Steinbeck és Capa szövetségre lépnek, hogy megmutassák az amerikaiaknak, hogy milyen is a Szovjetunió. Fontos megemlíteni, hogy ekkor már javában zajlik a hidegháború és mindz asz orosz mind az amerikaiak a másikban látják a nagybetűs gonoszt. Szerzőpárosunkat is ez a kérdés foglalkoztatja. Vajon minden orosz velejéig gonosz lenne? Megakarják mutatni, hogy milyen a hétköznapi orosz ember élete. Minden politikai megnyilvánulástól és kommentár hozzáfűzésétől elhatárolódnak csak azokról a dolgokról hajlandóak írni, amiket megtapasztalnak.

A műben megismerhetjük a korabeli Moszkvát és moszkvai életet, ellátogatnak Ukrajnába, Grúziába és Sztálingrádba is. (Természetesen előre meghatározta a szovjet kormány, hogy hova mehetnek és miket nézhetnek meg, de élménybeszámolójuk értékéből és minőségéből ez semmit sem von le.). Ukrajnában olyan falukat tekintenek meg, ahol még javában tart a háború utáni romeltakarítés, és kezdődik a nagybetűs újrakezdés. Dolgozó, életvidám egyszerű embereket ismerhetünk meg. De viszont szomorú azt látni, hogy a munkaképes fiatal férfiak száma nagyon alacsony, hiszen nagyrészük a háborúban odaveszett. Gépeik nincsenek, mindent kézi erővel oldanak meg és ennek az időszaknak a hősei mindenképpen az életben maradt dolgozó nők. Grúzia a "szovjet paradicsom", aki jól dolgozik vagy beteg ide küldik szanatóriumba vagy pihenni. Capaék megismerkednek a helyi szokásokkal, kultúrákkal. A szovjetek megmutatják Sztálingrád városát is, ami még mindig vészjóslóan mutatja micsoda pusztítás ment itt végbe. Egy története hadd emeljek ki itt. A városközpontban üldögélnek a padon és egy kisfiú az emlékmű mellett ácsorog és nézi egy fiatal nő mellett. Steinbeckék megkérdezik, hogy mit csinál a kisfiú. A válasz az, hogy meglátogatja az apukáját, aki valószínűleg ebben a tömegsírban pihen. De a legmeghökkentőbb az a természetesség és tárgyilagosság, ahogy ezt közli.

Kellemes, szórakoztató (köszönhetően Steinbeck írói stílusának) könyv, Robert Capa 70 kinn készült fotójával együtt. Mindenkinek ajánlom, aki szeretné megismerni, belekóstolni, hogy milyen is lehetett (vagy milyennek szerették volna mutatni) a hidegháborús Szovjetunió. De azoknak is ajánlom, akik szeretik Steinbecket vagy Capat. A könyvben az ő kapcsolatukról is olvashatunk, kedves jó humorú történeteket. Többek között azt is megtudhatjuk, hogy Steinbeck miért nevezte Capat vízidisznónak és könyvtolvajnak.

Tehát még egyszer mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom nem fog csalódni! Jó olvasást!

Teljes cikk

Jean Sévillia: Történelmileg inkorrekt

2014.05.05 17:51

Jelen ajánlómban egy komoly történelmi szakirodalmat szeretnék bemutatni. Már a mű címéből is lehet következtetni, hogy miről is lehet szó. A francia szerző arra vállalkozott, hogy téves történelmi hipotéziseket döntsön meg. Természetesen származásából fakadóan a témák nagy része a francia történelemmel foglalkozik. Elsősorban arra próbálja felhívni a figyelmünket, hogy ne egy oldalúan vizsgáljuk soha az eseményeket hanem mindig nézzük meg annak a bizonyos éremnek a másik felét is.

Másik nagyon fontos megjegyzése (pedig sajnos elég sok történész bele esik ebbe a hibába), hogy az eseményeket mindig az adott kornak megfelelően és abban a korban vizsgáljuk amiben történt. Mert ha a saját XXI. századi erkölcsi és értékrendszerünkkel vizsgáljuk az eseményeket, akkor sajnos torz képeket kaphatunk.

Első komoly fejezete a történelmi és a hit Krisztusával foglalkozik. A szerző úgy gondolja, hogy nem túl szerencsés a kettőt külön választani. Sok francia történész is amellett kardoskodik, hogy Krisztus nem volt több egy jó szónóknál. De a szerző rengeteg ellenérvet hoz ez ellen és okfejtésében kifejti miért is nem szerencsés a kettő külön választani.

Második fejezetében már a keresztes háborúk világába kalauzol el minket. Ebben megismerhetjük, hogy igazából mit is köszönhetünk az araboknak és mit nem. A harmadik fejezetben Galilei és az Egyház viszonyáról olvashatunk. Megtudhatjuk, hogy az Egyház tényleg tudományellenes volt? A negyedik fejezetben a gyarmatosító Franciaországról olvashatunk. Vajon tényleg csak negatív következményei voltak a gyarmatosításnak? És mennyi ideig kell "vezekelniük" a franciáknak? A következő fejezetben a szerző a franciák az első világháborús szerepvállalását fejtegeti. Természetesen a második világháborúval is foglalkozik. A holokauszt kérdését is erősen boncolgatja, szörnyű eseménynek tartja, de felhívja a figyelmet az erős túlkapásokra is. Például felteszi a kérdést, hogy mikor fogják ugyanúgy gyászolni az elesett francia katonákat, mint a holokauszt áldozatait. Erre is hasonló kérdésekre keresi a válaszokat. A következő fejezetben a Vatikán második világháborús szerepét vizsgálja. Felteszi a kérdést, vajon a Vatikán tényleg Hitler barát és zsidógyülölő volt? Tehettek volna többet az emberekért? Renegeteg izgalmas kérdéssel találkzhatunk itt is a könyvben. Nyolcadik fejezetben a keresztényeket és zsidókat vizsgálja a történelem szemüvegén keresztül? Tényleg mindig élesen szembenállt a két vallás egymással? Folyamatos háború kettejük történelme? A kilencedik fejezet egy modernebb problémával foglalkozik az identitás kérdésével azon belül is a francia identitás kérdésével foglalkozik a szerző. Ki nevezheti magát franciának? Mit is jelent az a szó, hogy francia? Az utolsó fejezetben Franciaország és az iszlám kérdésével foglalkozik. Vajon a többségben keresztény Európában, hogy tud megélni az iszlám? Elfogadják a franciák az iszlámot?

Ezekre és hasonló izgalmas kérdésekre keresi a szerző a válaszokat. A szöveg néhol nehéznek mondható, hiszen a szerző egy történeti munkát írt és rengeteg szakszó szerepel benne. Mindezek ellenére mindenkinek ajánlani tudom, mert izgalmas kérdésekre kaphatunk válaszokat, olyan kérdésekre amelyekre azt gondoltuk tudtuk a választ csak lehet, hogy nem helyesen. Elgondolkodtató, izgalmas szakirodalom, kötelező mindenkinek aki a francia történelemről többet és árnyaltabb képet szeretne kapni.

Teljes cikk

James Bowen: Bob, az utcamacska. Hogyan talált rá a remény egy férfira és macskájára a nagyváros utcáin.

2014.05.04 12:31

A következő regény, amit be szeretnék mutatni tavaly jelent meg nálunk magyarul. Egy szívmelengető igaz történetet ismerhetünk meg London utcáiról egy a húszas éveinek végén járó férfiról és egy kóbor macskáról.

Talán a regényt egy önéletrajzi regénynek is nevezhetnénk, hiszen a szerző James Bowen meséli el élete történetét. (A könyv megírásában egy író segített neki.) A ásik főszereplőnk egy vörös kóbor kandúr. Közös kalandjaik 2007-ben kezdődtek, mikor Bob (egy sorozatszereplő után kapta a nevét) James ajtaja előtt keresett menedéket.

James nem szívesen akart először a macskával foglalkozni, mivel utcazenészként leszokófélben lévő drogosként egy szociális bérlakásban tengette mindennapjait. De ő és a sors mégis úgy döntenek, hogy Bobbal ketten örök barátságot kötnek. Gyorsan kiderül az is, hogy Bob nem egy egyszerű "utcamacska", hanem különleges élőlény, aki képes arra, hogy az emberek felfigyeljenek rá. Fontos szerepe lesz abban, hogy Jamesnek sikerüljön talpra állnia. Mert mire is tanít minket egy háziállat? Legelőször is felelősségre. Etetni, sétáltatni, szeretni kell egy állatot. Jamesnek ezt mind meg kell tanulnia. Erről is sokat olvashatunk ebben a könyvben. Nagyon szépen kirajzolódik a regényben állat és ember barátsága.

De Jamesről is ejtsünk pár szót hiszen a regény másik szála egy hajléktalan fiúról szól. Először utcazenéléssel próbálkozik, majd később újságárusítással. Jól kivehető a szavaiból, hogy az emberek mit gondolnak a hajléktalanokról, mennyire lenézik és megvetik őket. Mikor már Bob is vele tart, mintha ő ott sem lenne, az igazi látványosság a vörös cica. Elgondolkoztató, és tudom, hogy vissza-visszatérő gondolat, hogy a hajléktalan kérdést nem lehetne vagy kellene másképpen kezelni?

Ma már James és Bob világsztárok, a nagy videómegosztó oldalon is találhatók róluk videók. A regény ékes példája annak, hogy igenis egy állat jelenléte az ember életében lehet sorsfordító. Számomra a könyv egyik nagy tanulsága, hogy érdemes az éremnek a másik oldalát is jobban megnézni. Tudom magamról is, hogy ez sokszor nem egyszerű. De ha néha-néha eszünkbe jutna, hogy kedvesebb vagy megértőbbek legyünk, akkor a világ is jobb lehetne. Örültem, hogy egy olyan "tanmesét" olvashattam amelyről tudom, hogy igazi.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a szívmelengető történetet.

Teljes cikk

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine 1. Kelet oroszlánja

2014.04.07 10:04

Mostani bejegyzésemben egy magyar kortárs történelmi regényt szeretnék bemutatni. Napjainkban itthon egyre népszerűbbek a magyar történelem által megihletett regények (hozzáteszem ezt nagyon jónak tartom).

A történetből megismerhetjük a Bátor család életét. Már a család legelső őse is részt vett az egyik keresztes hadjáratban és a további felmenők is folytatni fogják ezt a "hagyományt". A mi szempontunkból Bátor Vilmos élete lesz a fontos, aki templomos és egyben ő is keresztes lovag. A cselekmény akkor kezdődik mikor Vilmos hazatér a Szentföldről és magához veszi testvére fiát Attilát. A mű az ő kettejük életéről szól egy  a magyar történelem szempontjából elég vészes időszakban, mikor az Árpád-ház 1301-ben kihal. Viloms vágya, hogy Attilából is templomos lovagot neveljen. És közben megismerhetjük Vilmos sötét múltját és, hogy miért is kíván vezekelni. Attila rengeteg izgalmas kalandban fog részt venni és természetesen a szerelemmel is megismerkedik. Mindeközben a magyar történelembe is betekintést nyerünk, akkor amikor III. András halálával kihal az Árpád-ház és elkezdődnek a trónviszályok. És a fő kérdés, vajon Attila templomos lovag lesz? És mi lesz az országgal?

A regény lendületes, szórakoztató és a szerző a történelmi hűségre is törekszik végig. Az is nagyon tetszett, hogy a könyv végén leírta, hogy hol és mit változtatott meg. A könyv egy sorozat első része, és a szerző hagy nyitott kérdéseket a könyv végén. Aki belevág jól gondolja meg, mert a második kötetet az első után már követelni fogja! De, aki nem szereti a történelemet az se ijedjen meg tőle, nem egy száraz történelem leckéről van szó. Az is jól értheti a történetet, aki kevésbé jártas a történelemben.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kortárs magyar történelmi regényt.

Jó olvasást!

Teljes cikk

Gaál Mózes: Magyarország művelődésének állapota az Árpád-házi királyok alatt

2014.03.18 20:55

Legújabb ajánlómban minden téren egy kis időutazást szeretnék ajánlani. Egyrész, mert egy történelem könyvet mutatok, be másrészt a könyv egy 1901-ben megjelent reprint kiadás.

A téma amivel foglalkozik - és a címből is elég jól kiolvasható - az Árpád-ház műveltésgi szintje, állapota. Művét egészen a pogány magyaroktól az Árpád ház kihalásáig mutatja be.

Mivel a könyv 1901-ben írodott, ma olvasva a nyelvezete elég régies, de talán ez adja különlegességét is.  A benne lévő információk viszont helytállóak és történelmieg helyesek. A könyvben 25 illusztrációs is megtalálható, igaz, hogy ezek fekete-fehérek.

Olvashatunk a magyar állam és egyház szervezetéről, az alkotmány fejlődéséről, hadügyről, a társadalomról, a birtokviszonyokról, tűz és vízpróbákról, iskolákról, tudományról, költészetről és építészetről.

Természetesen a kornak megfelelően az író csak a jó dolgokat helyezi reflektorfénybe és a korszak negatívabb eseményeit inkább csak megemlíti.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a rövid összefoglaló törikönyvet. Remek könyv, aki szeretne egy más kor szezőjétől olvasni, de tanulmányokhoz is jól használható, de kikapcsolódáshoz is ajánlható.

Jó olvasást!

Teljes cikk

Robert Capa: Kissé elmosódva. Emlékeim a háborúból

2014.02.14 14:19

Egy rövid vallomással szeretném kezdeni jelen könyvajánlómat. Régóta nagy kedvelője, sőt talán azt is mondhatom, hogy rajongója vagyok Robert Capa (Friedmann Endre) munkásságának. Capa képei elvarázsolták a világot (köztük engem is; a kezdőoldalon is az egyik kedvenc Capa képem látható), közel hozta számunkra háborút és sikerült megmutatnia a háborúban az embert. Ez számára  már saját korában is világhírnévhez vezetett, de úgy látszik még napjainkban is a legnépszerűbbek és legjobbak közé tartozik. Igaz, hogy méltatlanul el kellett hagynia hazáját Magyarországot (mint sok más tehetséges embernek), de úgy érzem ennyi év távlatából már mi magyarok is nyugodtan csodálhatjuk és érezhetjük magunkénak.

A Kissé elmosódva egy önéletrajzi regény, ahol Capa elmondja, hogy vannak pontok, ahol változtatott az igazságon, de csak azért tette, hogy ettől az igazság még  jobban kidomborodjon. De sok író és barátja úgy nyilatkozott a könyvről, hogy a lényegi kérdésekben nem változtatott Capa csak egy két nevet változtatott meg és egy korábbi megtörtént szerelmi szálat fűzőtt bele a történetbe. Az eredeti mű már 1947-ben megjelent és elsősorban egy később elkészítendő forgatókönyvnek az alapját képezte volna.

Főhősünk története az Egyesült Államokban kezdődik, ahol származása miatt  és mivel munkája sincsen "ellenséges idegennek" számít. De nem sokára jön egy neves laptól egy ajánlat, hogy legyen a háborúban a fotóriporterük. Kisebb vesztegetések árán megkapja a szükséges engedélyeket a kiutazásra az Államokból és kisebb vesztegetések árán megkapja a beutazási engedélyeket Angliába. Mindezt úgy meséli el nekünk a szerző, hogy közben nem unjuk halálra magunkat a száraz tények olvasásától, hanem ténylegesen regényesen, kellő humorral írja meg a sztorijait. Szinte minden fejezetben elhangzik a whisky, a póker és a macskajaj szavak. Tehát Capa azt sem rejtegi előlünk, hogy mik is voltak az igazi gyengéi, szenvedélyei.

Feladatai Észak-Afrikába szólítják, ahol először találkozik az "igazi háborúval". Zseniális fényképeket készít, ami már ekkor lenyűgözi a világ sajtóját. Megtaláljuk a frontvonalban több gyalogos támadásnál, de egy bombázószázadhoz is csatlakozik, hogy légifelvételeket készítsen. Közben a szerelmi szál is kibontakozóban van a Londonban hagyott Pircsi személyében. De az, hogy Capa vállalkozott, hogy bombázókkal repüljön nem a legmerészebb húzása volt a II. világháborúban. Később Szíciliában részt vett egy ejtőernyős ugrásban és egy kicsit hosszabb időt egy fán fennakadva is elidőzött. Jobbnál jobb képek kerültek ki a kezéből, de már Olaszországban egy kisebb depresszióba süllyed. Rengeteg halott, sebesült, sokszor érzi és vall úgy a háborúról, hogy annak vajmi kevés értelme van.

Elérkezik a D-nap és Capat beválasztják azon kevés fotóriporter közé, aki részt vehet rajta. (Számszerint 4 fotóriporternek engedélyezték az amerikaiak, hogy mehessenek.) Capa úgy döntött, hogy az első hullámban száll partra, rengeteg fényképet készített, de ebből csak nyolc darab maradt meg, mert egy fotólaboráns elrontotta őket. A sors fura játéka, hogy az egyik homályos kép, ami a Life magazinban jelent meg, lett a partraszállás leghíresebb képe. Capa végigfotózta Franciaország felszabadítását és itt újra összehozta a sors régi barátjával Hemingway-el. A kettejük találkozásáról és kalandjaikról is sokat olvashatunk a regényben.

Capa a háború vége fele kezdett belefásulni a rengeteg szörnyűségbe. Úgy gondolta, hogy olyan jó képeket, mint eddig már úgysem tud készíteni. Még részt vett egy ejtőernyős ugrásban német területen, ahol újabb számos remek képet készített. Sőt ismételten világhírú lett az utolsó elesett katonáról készült képe.

Remek hangvételű, izgalmas önéletrajzi regény. Olvasása közben tényleg úgy érzi az ember, hogy ennek semmi valóságalapja nincsen és egy remekül kitalált történetet olvasnánk. De ennél sokkal többről van szó. A könyvet még izgalmasabbá teszi, hogy rengeteg a háborúban készült Capa képpel van tele tűzdelve a regény.

Méltán lehetünk büszkék hazánk fiára, aki nem csak a fényképezőgéppel bánt remekül, hanem a szavakkal is. Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani. Letehetlen olvasmányok közé sorolom.

Jó olvasást hozzá!

Teljes cikk

Kepes András: Tövispuszta

2014.02.13 11:43

Kepes András most bemutatásra kerülő könyve már rég várakozott a polcomon elolvasásra. (Utólag elismerem, hogy megérdemelte volna, hogy előbb kézbe vegyem már) Egy nagyon izgalmas fordulatos magyar regény, amely a magyar történelemnek, magyar embereknek állít görbe tükröt. (De ezt később bővebben kifejtem)

A történet a két vilégháború között kezdődik és egészen napjainkig jutunk el. Három családnak a sorsát követhetjük végig, több generáción keresztül. Megismerhetünk egy szegény parasztcsaládot, egy zsidó családot és egy arisztokrata családnak az életébe is betekintést nyerhetünk. A cselekmény főszála Tövispusztán egy kis faluban játszódik. Béke van nem rég vannak túl az emberek a nagy háborún. Szó szerint, örülnek, hogy élnek. De, mint mindig megjelenik az emberek életében a politika és a különböző ideológiák. (Lássuk be a politika egy olyan dolog, ami a barátokból is ellenséget tud csinálni. Megmérgezi az ember lelkét...) Egy kicsiny faluban is, mint Tövispuszta komoly vitákat tud kiváltani a zsidótörvények, és a "zsidózás" megjelenése. A zsidó család Goldsteinék a faluban a boltosok, mindenkihez kedvesek senkivel sincsen konfliktusuk, de olyan korban élnek amikor annyi is elég az ellenszenvhez, hogy zsidó származásúak. Az arisztokrata családban pedig félnek az új eszméktől, mivel saját pozicióikat látják veszélyeztetve.

A háborúba belekeveredik Magyarország, de a könyvben elsősorban nem a harcokról olvashatunk hanem a nyilas rémuralomról. A Goldstein család is megsínyli az eseményeket. De igazából mindenki szenved. A háború után felelősségre vonják a nyilasok nagy részét. De nem mindenkit, aki hajlandó az új rendszer besúgójának lenni az megúszhatja. Erről is olvashatunk a regényben. Magyarország egyik diktatúrából egy másikba ment át. Esetleg csak más eszméket puffogtatva, de Kepes András gondoskodik arról, hogy ezek a fontos politikai kérdések jól kidomborodjanak. A világ nem igazán változik a fontos kérdésekben, inkább az emberek. Az 1956-os forradalom is megjelenik a főszereplők szemszögéből bemutatva és egy kicsit hétköznapibb, emberibb szemmel bemutatva.

A három család életét párhuzamosan olvashatjuk végig a magyar történelem főbb korszakain.

De mind minden nagy korszak ennek is el kell múlnia egyszer és lassacskán eljut a történet napjainkig. Ahol a szerző szembesít minket olvasókat is saját magunkkal és saját történelmünkkel. Olyan érzése van az embernek, mintha nem fognánk föl semmit a dolgokból az egyszerű életből. Sohasem jó, sohasem tanulunk Önnön vagy felmenőink hibáiból. Mintha köröket írnák le és várnánk, hogy holnaptól más lesz, holnaptól jobb lesz, de a legfontosabb dolog viszont nem változik, az ember.

A történet végén az egyik főszereplő megkérdezi mi a fontos az ő életében? A beteg kislánya volt a válasz. Aki lehet jobban megértette az élet lényegét,mint bárki más? Akit, képes volt lenyűgözni az ablakon besütő napfény? Lehet, hogy a sok ideológia, politika,kultúra és pénzhajhászás között elvesztettünk valamit. Valahol megtörünk gyerekkorunk után és sajnos a lényeget, az élet értelmét veszítjük el. (Ez már a saját okfejtésem a könyvről és mondanivalójáról)

Elgondolkodtató történet, mind a magyar történelemről, mind emberről, mind az életről. Remekül megírt, érdekes, izgalmas regény. Kötelező jellegű!

Jó olvasást!

Teljes cikk
Tételek: 101 - 110 ból 126
<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>

Címkék

  1. Anjou-ház
  2. Todd Burpo
  3. indián háborúk
  4. indiánok
  5. A vadnyugat története indián szemmel
  6. Wounded Knee-nél temessétek el a szívem
  7. Dee Brown
  8. olasz irodalom
  9. szerelem
  10. magyar irodalom
  11. történelmi fantasy
  12. vikingek
  13. Ragnarök
  14. Lynn Vincent
  15. magyar történelmi regény
  16. Az utolsó vörös barát
  17. fotóművészet
  18. spanyol polgárháború
  19. Gerda Taro
  20. olasz regény
  21. egyetemes történelem
  22. második világháború
  23. életrajzok
  24. Károly Róbert
  25. történelmi regény
  26. angol irodalom
  27. holland irodalom
  28. Fredrik Backman
  29. svéd irodalom
  30. mese
  31. állattörténet
  32. dán irodalom
  33. Janne Teller
  34. első világháború
  35. Afganisztán
  36. Graham Spence
  37. Lawrence Anthony
  38. Anjouk
  39. Non nobis Domine
  40. kanizsai szerző
  41. novella
  42. iraki háború
  43. ausztrál irodalom
  44. A könyvtolvaj
  45. Markus Zusak
  46. Musztács Krisztián
  47. fantasztikus irodalom
  48. amerikai irodalom
  49. amerikai regény
  50. Igazából mennyország
  51. A jövő kezdete
  52. Franciaország
  53. Egyesült Államok
  54. Stephen E. Ambrose
  55. Nézd ki van itt
  56. német irodalom
  57. Németország
  58. Timur Vermes
  59. I. világháború
  60. ... és azután
  61. Remarque
  62. francia irodalom
  63. lélekregény
  64. szakirodalom
  65. Catherine Ryan Hyde
  66. önéletrajz
  67. bengáli tigris
  68. kanadai irodalom
  69. Pi élete
  70. Yann Martel
  71. magyar történelem
  72. Vicky Myron
  73. macska
  74. II. világháború
  75. regény
  76. önéletrajzi regény
  77. Bíró Szabolcs
  78. Benke Dániel
  79. Halis István Városi Könyvtár könyvajánlók
  80. ifjúsági regény
  81. Bognár Csilla
  82. Kanizsa tv
  83. könyvajánlók
  84. videók
  85. Nagykanizsa
  86. Halis István Városi Könyvtár
  87. Árpád-ház
  88. Olaszország
  89. történelem
  90. Magyarország
  91. Kissé elmosódva
  92. Robert Capa
  93. magyar regény
  94. Kepes András
  95. Japán történelem
  96. Japán
  97. Szamurájok
  98. angol regény
  99. Emma meg Én
  100. Sheila Hocken