Bíró Szabolcs: Non nobis Domine 1. Kelet oroszlánja

2014.04.07 10:04

Mostani bejegyzésemben egy magyar kortárs történelmi regényt szeretnék bemutatni. Napjainkban itthon egyre népszerűbbek a magyar történelem által megihletett regények (hozzáteszem ezt nagyon jónak tartom).

A történetből megismerhetjük a Bátor család életét. Már a család legelső őse is részt vett az egyik keresztes hadjáratban és a további felmenők is folytatni fogják ezt a "hagyományt". A mi szempontunkból Bátor Vilmos élete lesz a fontos, aki templomos és egyben ő is keresztes lovag. A cselekmény akkor kezdődik mikor Vilmos hazatér a Szentföldről és magához veszi testvére fiát Attilát. A mű az ő kettejük életéről szól egy  a magyar történelem szempontjából elég vészes időszakban, mikor az Árpád-ház 1301-ben kihal. Viloms vágya, hogy Attilából is templomos lovagot neveljen. És közben megismerhetjük Vilmos sötét múltját és, hogy miért is kíván vezekelni. Attila rengeteg izgalmas kalandban fog részt venni és természetesen a szerelemmel is megismerkedik. Mindeközben a magyar történelembe is betekintést nyerünk, akkor amikor III. András halálával kihal az Árpád-ház és elkezdődnek a trónviszályok. És a fő kérdés, vajon Attila templomos lovag lesz? És mi lesz az országgal?

A regény lendületes, szórakoztató és a szerző a történelmi hűségre is törekszik végig. Az is nagyon tetszett, hogy a könyv végén leírta, hogy hol és mit változtatott meg. A könyv egy sorozat első része, és a szerző hagy nyitott kérdéseket a könyv végén. Aki belevág jól gondolja meg, mert a második kötetet az első után már követelni fogja! De, aki nem szereti a történelemet az se ijedjen meg tőle, nem egy száraz történelem leckéről van szó. Az is jól értheti a történetet, aki kevésbé jártas a történelemben.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kortárs magyar történelmi regényt.

Jó olvasást!