Peter Furtado (szerk.): Nemzettörténetek. Hogyan alakult ki a nemzetek identitása?

2014.07.31 20:02

A könyv, amelyet bemutatok egy történelmi szakkönyv. De mégsem tipikus történelemkönyv hiszen a történelmet abból a szempontból vizsgálja, hogy a fontosabb események hogyan és milyen mértékben alakították egyes nemzetek nemzeti identitását. A könyv további érdekessége és haszna, hogy nem egy szerző vizsgál kívülről és ítél meg más országkokat, hanem minden egyes országból felkértek egy helyi történészt, hogy írja meg, hogyan alakult ki a nemzetének az identitása. Magyaroszág is szerepel a kötetben a magyar részt Kontler László írta. A kötetben 28 nemzet története olvasható. Megtalálható benne: Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Brazília, Csehország, Egyiptom, Finnország, Franciaország, Ghána, Görögország, Hollandia, India, Irán, Írország, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Törökország. A kiadvány nagy alapú, rengeteg színes képpel, illusztrációval.

Majdnem minden fejezetnél felmerül a kérdés, mi a történelem. Mi a feladatunk vele. Hogyan segíthet megtalálni a helyünket a világban. És a kötet szemppontjából a legfontosabb kérdés, hogyan tudják az egyes történelmi események meghatározni a nemzeti identitásunkat. A fejezet szerzői szubjektív véleményüket fejtik ki az olvasók számára, de mégis törekednek arra, hogy reális képet mutassanak nemzetükről. Sőt egyes fejezetek szerzői elég kritikus hangot ütnek meg nemzetükkel szemben. A kérdés mindig az mire lehetünk büszkék, mi az, ami meghatároz/hat minket és hogy hogyan tudjuk feldolgozni a nemzetünk által elkövetett bűneinket.

A fejezetek érdekesek minden egyes fejezet elején egy kronológiai táblázatban össze vannak gyűjtve a legfontosabb események amelyek meghatározták az adott ország nemzeti identitásának kialakulását. Sok mindent megtudhatunk távol eső országokról, hogy hogyan is látják magukat és hogy hogyan képzeljék el őket külfödön. Izgalmas, érdekes olvasmány, mindenkinek ajánlani tudom, aki szeretné megtudni, hogy a fenn felsorolt országokat mi fűzi a múlthoz és mi az, ami a jövő felé hajtja őket.


Jó olvasást!