Kristó Gyula - Makk Ferenc: Az Árpádok. Fejedelmek és királyok

2014.07.07 21:13

Legújabb könyvajánlómban egy remek magyar történelmi szakmunkát mutatok be. Már a szerző neve is sokat mondó, ha magyar történelemről, főleg ha árpád-kori történelemről van szó. A munkái - amit ebben a témakörben írt - nagyrészt minden egyetem szakirodalmi listáján szerepelnek.

Mint a címe is mutatja, a történelmünknek egy érdekes korszakával ismerkedhetünk meg. Miután elolvastam a könyvet egyből az jutott eszembe, hogy a magyar történelem ezen időszakáról simán le lehetne forgatni, akár a Trónok Harcát is.

A munka  nem egy egyszerű törikönyv, hiszen nem a tények bemutatása a fő célja, hanem maguk a fejedelmeket, királyokat kívánja részletesebben bemutatni, források, különböző elbeszélések alapján. Álmos fejedelemtől kezdve, III. András királyig minden Árpád-házi uralkodónkkal megismerkedhetünk. Mi volt a fő motivációjuk, mik voltak a céljaik? Kikben bíztak meg? Erre és hasonló érdekes kérdésekre is válaszokat kaphatunk. Életrajzokat olvashatunk, amiből szép lassan összeáll a magyar történelem is.

Testvérháborúk, gyilkosságok, árulások, háborúk, politika, ez mind benne van ebben a remek könyvben. Remekül, jó stílusban megírt munka, közérthető. Bárkinek csak ajánlani tudom, aki szeretné megismerni jobban az első nagy magyar uralkodócsaládunkat. Nem fog csalódni a könyvben!

Jó olvasást!