Gaál Mózes: Magyarország művelődésének állapota az Árpád-házi királyok alatt

2014.03.18 20:55

Legújabb ajánlómban minden téren egy kis időutazást szeretnék ajánlani. Egyrész, mert egy történelem könyvet mutatok, be másrészt a könyv egy 1901-ben megjelent reprint kiadás.

A téma amivel foglalkozik - és a címből is elég jól kiolvasható - az Árpád-ház műveltésgi szintje, állapota. Művét egészen a pogány magyaroktól az Árpád ház kihalásáig mutatja be.

Mivel a könyv 1901-ben írodott, ma olvasva a nyelvezete elég régies, de talán ez adja különlegességét is.  A benne lévő információk viszont helytállóak és történelmieg helyesek. A könyvben 25 illusztrációs is megtalálható, igaz, hogy ezek fekete-fehérek.

Olvashatunk a magyar állam és egyház szervezetéről, az alkotmány fejlődéséről, hadügyről, a társadalomról, a birtokviszonyokról, tűz és vízpróbákról, iskolákról, tudományról, költészetről és építészetről.

Természetesen a kornak megfelelően az író csak a jó dolgokat helyezi reflektorfénybe és a korszak negatívabb eseményeit inkább csak megemlíti.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a rövid összefoglaló törikönyvet. Remek könyv, aki szeretne egy más kor szezőjétől olvasni, de tanulmányokhoz is jól használható, de kikapcsolódáshoz is ajánlható.

Jó olvasást!