Yuval Noah Harari: Sapiens. Az emberiség rövid története

2017.03.25 08:58

Az izraeli történelemprofesszor egy nagyon kemény és átfogó képe tárt elénk mi rólunk, emberekről, a múltunkról, a jelenünkről és a lehetséges jövőnkről. Egy provokatív kérdéssel nyitja meg az egész történetének gondolatmenetét. Állatból Istenné? Ha ízlelgetkük ezt a mondatot, akkor legtöbben elkezdünk gondolkodni a jelentésén vagy mélységesen felháborodunk.

A könyvben az emberiség történetéről lesz szó, de rendhagyó módon. Többek között arról is szó esik a könyvben, hogy a napjainkban negatívnak tekintett pletykálkodás milyen fontos is volt az ember fejlődése szempontjából. Az egyik kulcs lehetett ahhoz, hogy kiemelkedjünk az állatviéágból és "vetélytársaink" felé nőjjünk. Harari a következő egyszerű példát hozza erre: Egy majom ha észrevesz egy oroszlánt a társainak jellezni tudja, hogy veszélyben vannak. Az ember megtanulta, hogy eltudja mondani társainak, hogy reggel séta közben a folyó partján látott egy oroszlánt, jobb lesz óvatosnak lenni. Rengeteg hasonló érdekes példával fordítja le számunkra a mondanivalóját. Tehát nem kell senkinek attól tartania, hogy egy akadémikusoknak szánt könyvet vesz a kezébe. A könyv célja épp az, hogy az egyszerű hétköznapi emberekhez is közelebb hozza ezeket a témákat. De ugorjunk egyet. Szó esik a mezőgazdaságról és a mezőgazdasági forradalomról is, amit a világ legnagyobb csalásának tart. Hogy miért is? Mert addig a szabadon mozgó és létező ősünk helyhez, a természethet és a gazdaságtól függő személy lett. Nem biztosabb, hogy ez volt a boldogabb út. És milyen a modern mezőgazdaság és állattenyésztés? Itt már eléggé Isten szerepében tetszeleghetünk a szerző szerint. Gépesítettünk mindent, még az állatokat is és elhitetjük magunkkal, hogy ez így helyes ennek így kell lennie. A könyvben szó esik a pénz szerepéről és annak a gondolatáról, hogy a pénz talán az egyetlen "vallás" ami globálisan összetudta kapcsolni a világot? Fontosabb fontosabb kérdéseken és felvetéseken keresztül mutatja be az emberiség fejlődését, történetét. Közben folyamatosan a jövő lehetőségein is gondolkozik. Számomra az egyik legfontosabb gondolata a következő volt: Vajon a mai ember boldogabb, mint a gyüjtögető-vadászó ősember? Sajnos az emberiség történetét sohasem vizsgálták olyan szemszögből, hogy a boldogságtörténetét is vizsgálnánk mellette. Pedig talán ez az egyik legfontosabb kérdés. Minden vallás, politikai irányvonalnak az egyik fő célkitűzése, hogy az emberek boldogok lehessenek. Ezek a vizsgálatok, kutatások talán egyes történelmi kérdésekre is megadhatnák a válaszokat.

Harari szerint a Homo sapiens jelenlegi útja a folyamatos fejlődés. Ebben hiszünk. De lassan a tudásunk olyan határokat feszeget, ami a természet határait is felül-át írja. Elég sötét jósol számunkra. Felteszi a kérdést, az ember saját magát pusztítja el vagy egy évszázadon belül még elmondhatja magárol, hogy ő egy emberi lény?

A könyv egy izgalmas, kalandos történelmi szakirodalom az emberiség történetéről. Közérthető, rengeteg elgondolkodtató és érdekes adattal. Mindenkinek tanácsolom, hogy vegye kézbe, nem fogja megbánni!