Wéber Anikó: Az osztály vesztese

2019.03.14 17:31

A mostani könyvajánlómban egy kortárs magyar ifjúsági irodalmat mutatok be, ahol egy osztály életébe láthatunk bele mélyebben. Hét fejezet hét különböző diákot mutat be, a mindennapi problémáikat, szorongásaikat, félelmeiket és őket a későbbiekben másik fejezetben látjuk őket egy másik gyerek szemén keresztül. Nagyon izgalmas, hogy egy közösségen belül ki-ki mit gondol a másikról. Mennyire ismerjük a másikat, ismerjük-e egyáltalán a társainkat.

A történet cselekménye ott kezdődik, hogy az egyik fiú órák után még visszafut az osztályterembe, ahol az egyik társa elkapja, megkötözi és megalázó pózban lefényképezi egy jelmezben, amit másnapra már fel is rak az internetre az osztály vesztese felirattal. Nem tudjuk, hogy ki az áldozat és ki a tettes. Végig a szereplők megismerése közben csak találgathatunk, hogy ki is lehetett a tettes. Nagyon szépen kirajzolódik a regényben, hogy egyes gyerekeknek milyen problémákkal kell megküzdeniük. Valaki sokszor éhezik és alig várja, hogy ebédidő legyen, valaki nagyon félénk és visszahúzodó, van aki hihetetlenül agresszív és csak a saját maga alkotta világban érzi jól magát, van aki dadogós ezért regényt ír, amelyben ő az igazi főhős, megismerhetünk olyan kislányt, akit büdösnek csúfolnak és olyan lázadó fiúval is megismerkedhetünk, aki a szülei hiánya miatt vadul el. Ezeket a dolgokat, mi olvasók mind megtudjuk a szereplőkről, de a külvilág ezekből semmit sem érzékel.

Miután a kép kikerül a világhálóra, egyből kitör a botrány az iskolában. Mindenki tudni szeretné, hogy kivel történt és hogy ki tette? Mindenki találgat. A történet végére lesz egy gyanúsított, aki nem is biztos az akinek gondoljuk. Miközben lehet, hogy a tettes továbbra is bujkál? De akkor valójában ki is az osztály vesztese?

A regény a különböző zaklatásokról és erőszakról egymás megszégyenítéséről szól. Jó példája annak, hogy az iskola mennyire keveset érzékel a diákjai személyiségeiből, érzéseiből. Egyáltalán nincsenek felkészülve arra, hogy ilyen szituációkat kezeljenek. A regény kiváló alap arra, hogy ezeket a kényes témákat ki tudjuk beszélni a gyerekeinkkel. Kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt ajánlott könyv.

Jó olvasást!