Vicky Myron: Dewey a könyvtár macskája

2013.08.08 10:50

A regényt, amit most szeretnék bemutatni, először félve vettem a kezembe, nem gondoltam volna, hogy a benne rejlő történet tud adni valami pluszt, de sikerült neki.

Történetünk egy kis amerikai városban Spencerben játszódik. Kevesen laknak itt a hatalmas fejlődés, globalizáció csak lassan érezteti a hatását a városon. Nyugodt kisvárosi élet zajlik itt, sokan talán még azt sem tudják, hogy ez a város létezik. De egy különleges kis élőlénynek és az őt befogadó könyvtárnak köszönhetően a város élete is megváltozik. Ez a különleges kis élőlény nem más, mint egy macska, aki később a Dewey (Melvil Dewey elismert könyvtártudományi szakember volt.) nevet fogja megkapni.

Végigkísérhetjük a történetben az állat történetét, remek sztorikat ismerhetünk meg róla, de a legfontosabb mondanivalója talán a könyvnek, hogy szinte mindenki magáénak érzi ezt a macskát, van egy kapaszkodója a gondok mellett.

Spencer macskája, Dewey a világhírnévig meg sem áll, még japán forgatócsoport is lencsevégre kapja.

Vicki Myron a regény írója és a helyi könyvtár igazgatója az, aki megtalálja a cicát és gazdájának lehet nevezni. A regényben az ő életének története is kirajzolódik, amit előrevetítek, hogy nem túl sok pozitív élménnyel van tarkítva. De Dewey mindent megváltoztat, egy macska. Miután elolvastam a könyvet, talán az volt az első gondolatom, hogy ez a nő képes volt megtalálni a boldogságát, a nyugalmát egy állatban és szó szerint egymást segítve, egymás mellett élve jobb volt mindkettejük élete.

Hogy mi egy ilyen regénynek a tanulsága? Nehéz lenne megmondani. Ezt döntse el mindenki saját maga. Én talán azt szűrném le saját magamnak, hogy az ember életében kellenek, hogy legyenek "kapaszkodók", legyen az egy macska, egy tárgy vagy egy társ az életünkben. Így könnyebb és jobb lehet a még előttünk álló út.