Timur Vermes: Nézd, ki van itt

2013.12.29 14:26

A most bemutatásra kerülő könyv egy igazi modern szatíra, amelynek nem is akármilyen főhőst választott a szerző. Talán a történelem egyik legnagyobb diktátorát, Adolf Hitlert.

A mű 2011-ben játszódik Németországban. Hitler ott folytathatja, ahol öngyilkos lett, 56 éves korában. Jókat lehet rajta derülni, hogy mennyire másképpen látja a világot, mint a mai ember, de egyben néhol elgondolkodtató is. Elsősorban szerző és őáltala Hitler veszi gorcső alá a mai Németországot és németeket. Véleményem szerint, a szerző remekül érzékelteti, hogy milyen erkölcsi válságban van a mai modern kor embere. És talán az olvasónak a legnagyobb pofont az adhatja, hogy az igazságot egy olyan ember mondja ki, mint Adolf Hitler. Izgalmas egy olyan történetet olvasni, ahol Hitler szemszögéből vizsgálhatjuk a világot és beleláthatunk a legmélyebb gondolataiba is.

Hitlernek ugyanúgy, mint korábban a semmiből sikerül felépítenie a karrierjét. A különbség csak annyi, hogy a technika modernebb lett, ezért sokkal több emberhez tud egyszerre eljutni, mint a 40-es években. Karrierjét egy TV csatornánál fogja újra kezdeni, ahol, mint komikust kezdik alkalmazni, de gyorsan első számú médiasztárrá változik, akiért újra rajongani kezdenek. Rengeteg ember osztja meg vele a véleményét a politikáról, a gazdaságról, az emberekről, és általában az emberek véleménye lesújtó, negatív. Újra azt az embert látják benne, aki megoldást nyújthat a problémáikra.

Gondoljuk csak végig. Kell ennél komolyabb társadalomkritika? Talán kijelenthetjük, hogy a szélsőséges eszmék akkor kerülnek előtérbe, mikor a gondok megsokszorozódnak és nem látjuk és érezzük, hogy ki lenne az vagy azok akik meg tudnák oldani. A szerző joggal fél attól, hogy a jelenlegi struktúrák, amik Európában megtalálhatók, már nem alkalmasak vagy nem így kellene használni őket. Elgondolkodtató, érdekes, szatírikus olvasmány. Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani.