Theresa Révay: A muranói üvegműves lánya

2013.08.13 20:15

A következő könyv amit értékelni szeretnék, egy történelmi témájú regény. A cselekmények a II. világháború után játszódnak és több szálon futnak. Megismerkedhetünk Livia Grandi velencei hölggyel, aki egy régi ősi céget, egy üvegfuvót örökölt a szüleitől. Megmentésének cselekménye is kirajzolódik előttünk, de talán a lány karaktere érdekesebb, aki szenvedélyes és imádja, amit csinál és ez adja a történet egyik bonyodalmát. Az élet nehéz a háború után, az emberek levertek, depressziósak, legfontosabb vágyuk, hogy újra úgy élhessenek, mint régen. Az írónő ezt remekül meséli el, írja le nekünk ebben a regényében. A másik szál "Csehszlovákiában" játszódik, ahol egy német lányt (Hanna Wolf-ot) ismerhetünk meg, akit megerőszakoltak az orosz katonák, bátyja pedig a fronton van valahol. Szörnyű de mégis fontos tudni ezekről a németekről, hogy a háború után őket Bajorországba deportálják embertelen körülmények között, táborokba zárva. (Mert hát ugye kollektívan bűnös mindenki.) Sok német katona akinek sikerült túlélnie az orosz frontot és valamilyen isteni csoda folytán sikerült hazagyalogolnia, azzal kellett szembesülnie, hogy már nincsen otthona nincsen családja, nincsen semmilye. (Bár lehet, hogy nekünk magyaroknak ezt nem kell tovább ragoznom.) Hogy hogyan érezhettek ezek az egyszerű közemberek? Az írónő egy érzékletes jelenetben tárja elénk. A fiatal német katona, aki megerőszakolt nővéréhez hazatér, egy vita során a nő a fejéhez vágja, hogy egy férfi sem állíthatja, hogy megvédheti őket, egyszerűen nincsen joguk hozzá. Mély örökre szóló sebek ezek. De a franciákban is rengeteg feldolgozatlan érzelem maradt. A háború elején az elfoglalt lotaringiai területeken a francia fiatalokat besorozták a német hadseregbe, ha akarták ha nem. A háború kegyetlen dolog, főleg még ha nem is a saját hazádért kell küzdened. Ezek az emberk ugyanúgy ártatlanok voltak, ennek ellenére, akik ezek a katonák közül életben maradtak, kihuhogták és megbélyegezték őket a saját hazájukban.

Az élet a főhőseinket összesodorja és felkavarja az életüket. Az ő életükről, megpróbáltatásaikról, szenvedélyeikről, vágyaikról szól ez a regény. Megismerhetjük a történelem ezen részét egy-egy egyszerű ember szemszögéből.

Talán nevezhetném úgyis ezt a regényt, mint az újrakezdés regénye. Mert, akik túlélték nemcsak a testi sebeiket kell begyógyítaniuk hanem a lelkeikben keletkezetteket is. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi regényeket és talán egy kicsit a lélekregényeket is (úgy gondolom ez is bőven megtalálható benne). Érdekes, lebilincselő olvasmány. Jó szórakozást hozzá!