Tar Sándor: A mi utcánk

2019.08.13 21:35

Pár éve robbant be a magyar köztudatba A mi kis falunk tv-sorozat, ami nagyon népszerű lett az emberek körében. Betekintést enged egy kis magyarországi település életébe, kendőzetlenül megmutatja a "magyar valóságot".

A most bemutatásra kerülő könyvnek még a címe is hasonlít a sorozathoz; A mi utcánk címmel. A történet valamikor a rendszerváltás után zajlik (pontosan nem derül ki, hogy mikor) valahol az Alföldön, Debrecen közelében (a pontos helyszín sem derül ki). Az első jelenetek egyike a kocsma, ahol a sör és a pálinkafogyasztás a mindennapok részét képezi. Első olvasásra viccesek ezek a falusiak, de ahogy haladunk előre az időben, egyre jobban elmegy a kedvünk ettől az élettől. Az író minden fejezetben bemutat számunkra egy-egy szereplőt, akinek biztos munkája, szép élete volt, majd egyszer csak elromlott minden és már senki sem tudja, hogy miért él, miért is van a világon. A részegség a legfontosabb gyógyszerük, a lényeg az, hogy sohase józanodjanak ki, mert akkor szembesülniük kell a problémáikkal és ez így megy nap mint nap. Fontos tényező még az utcalakók életében a szex, és ezt is ösztönből cselekszik. A szerző szép lassan, ahogy bontja ki előttünk a szereplőket, az az érzésünk támad, hogy az itt lakók lassan nem többek már egyszerű ösztönylényeknél. Elbuktak az élet nevű játékban és egyszerűen már nem tudnak felállni a padlóról, nincs segítség, nincs semmi, csak az alkohol, meg a pletykálkodás. Szörnyű apátia, amelyből nincs kiút és egyáltalán nem kellemes olvasni ezeknek az embereknek a szenvedését.

A könyv olvasása után azt kell, hogy mondjam, komoly félelmem van azzal kapcsolatban, hogy még napjainkban is vannak olyan magyarországi települések, ahol ennyire elmaradottan élhetnek emberek, ahol elsősorban az ösztönök uralkodnak és ahol az emberek nem nagyon gondolkodnak egy napnál előrébb. Sajnos ez is a mai "magyar valóság" része.

Mellbevágó könyv, amit érdemes elolvasni!

Jó olvasást!