Susana Fortes: Robert Capára várva

2014.10.24 10:24

Lassan teljesen egyértelművé válik, hogy Robert Capa az egyik "hősöm", hiszen jelen könyvajánlómban is egy róla szóló könyvet szeretnék bemutatni.

A könyv egy spanyol írónő tollából származik, aki fülszövegében csak annyit jegyez meg, hogy "Spanyolország legalább egy regénnyel tartozik neki." De ne higyjük, hogy ez a regény csak ő róla szólna, hanem Gerda Taro-ról is, élete első (és talán egyetlen) igazi szerelméről. A valós tényekre épülő regény Párizsban kezdődik, ahol a főhőseink először fognak találkozni és még nem is sejtik, hogy életük innentől elválaszthatatlanul összefonódik.  A történet az 1930-as években játszódik, amikor Hitler és a fasizmus egyre erőteljesebb méreteket ölt Európában, miközben szépen lassan kibontakozik előttünk kettejük szerelme. Időközben kitör a spanyol polgárháború és főhőseink számára egy percig sem kérdés,hogy ott van helyük, harcolniuk kell a fasizmus ellen, tudósítaniuk kell a világnak, hogy mi történik spanyolföldön. Mint minden munkájában elhivatott ember, ők is ugyanúgy dolgoztak: az első vonalban kellett lenniük, a legjobb képet nekik kellett elkészíteniük, bármi is legyen az ár. Természetesen az írónő nem hagyta ki a művéből azt a jelenetet sem, amivel Capa elindult a világhírnév felé, ez pedig a milicista halála nevű képhez köthető.

A könyvben a kedvenc bekezdésem, amikor a fotóriporter szerepéről ír az egyes háborúkban. Több nagy háborúból is hoz példát, hogy milyen sokkoló és világhírű kép készült, de a fotósok nem tudtak igazán örülni a sikerüknek, ahogy az írónő fogalmaz nem lehet ezt úgy csinálni, hogy egy részed ne maradjon ott a háborúban. Számomra a következő példa volt a legmegrázóbb: "1994-ben Kevin Carter Afrikában készített egy képet egy éhségtől összeeső szudáni kislányról, akit keselyű figyel, alig egy kilométernyire az ENSZ élelmiszersegély-elosztó pontjától. A fényképért Pulitzer-díjat kapott, majd egy hónappal később öngyilkos lett."

A háború borzalmai mellett egy hektikus szerelem is kirajzolódik előtttünk, aminek tudjuk, hogy mi lesz a vége. Szerelmi regény, de sokkal több annál, két fiatal szerelmes története a történelem második nagy kataklizmájának előszobájában, Spanyolországban. A regény tele van szép és megható hasonlatokkal, tényleg egy szerethető regényről van szó. Az írónő megemlíti, hogy Capa sohasem lesz képes kiheverni Taro elvesztését, én úgy érzem van benne valami, de ezt mindenki döntse el maga. Kiváló regény a szerelemről és a történelem viharáról, mindez egyben tálalva.

Jó olvasást mindenkinek!