Stephen E. Ambrose: D nap. 1944. június 6. A partraszállás története

2014.01.19 13:08

Mostani könyvajánlómban egy remek szakkönyvet kívánok bemutatni. Amit egyrészt tudok ajánlani azoknak, akik szeretik a történelmet vagy csak a II. világháborúról szeretnének többet megtudni. De kiváló kikapcsolódáshoz is, bár a témáját tekintve lehet túlzás ilyet kijelenteni.

A szerző, Stephen E. Ambrose, történész, a New-Orleans-i Egyetem történelemtanára nagy valószínűséggel élete fő munkáját alkotta meg ezzel a könyvvel. Rengeteget tudhatunk meg erről az egy napról, amely a világtörténelmet is jelentős mértékben megformálta, de közben azt is megismerhetjük, hogy hogyan és mennyi időt készültek a szövetségesek erre az egyetlen egy napra és bepillantást kapunk a hátország életébe is.

A könyv különlegessége talán abban fogható meg a legjobban, hogy nem csak száraz tények felsorolásáról van szó, hanem akkori veteránok, résztvevők történetei, interjúi színesítik ezt a történelmi munkát. Ambrose arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy sok-sok apró részlettel még iztgalmasabbá tegye.

Már az első fejezetben megtudhatjuk, hogy ki az a katona, akit a partraszállás első szövetséges elesettjének tekintenek. Ezután részletesen bemutatja, hogy a németek, hogyan is álltak Franciaországban és azt is, hogy a szövetségesek hogyan készültek az invázióra. Számomra külön tetszett, hogy a két parancsnoki géniuszt Eisenhowert éls Rommelt egymás mellett párhuzamosan vizsgálta. Érdekes eredményre jutott. Mindkét parancsnok remek startéga volt, szerette az állatokat és inkább az építésben és nem a rombolásban tudták magukat a későbbiekben érvényestíeni.

Megismerhetjük a műből a Fortitude hadműveletet is, ami talán a világ egyik legnagyobb színielőadásának is beillene. Fontos volt ugyanis elhitetni a németekkel, hogy hatalmas számbeli fölénye van a szövetségeseknek és, hogy máshova várják a támadást. Az akció teljes siker volt, érdemes elolvasni, hogy mi mindent találtak ki az amerikaiak és a britek.

Rengeteg ember és eszköz került mozgósításra és nem egyszer nem volt teljes az összhang a tommyk (britek) és a gijoek (amerikaiak) között. Sokszor lehetett attól tartani, hogy nem lehet a rendet fenntartani egy ekkora hadseregnél. Rengeteg érdekes személyes beszámolóval vannak teletűzdelve ezek a fejezetek is. Egy személyes kedvencem szeretném kiemelni. Mikor már a csapatok Angliában elkezdtek felszállni a hajókra, akkor rengeteg angol nézte végig a hadsereg felvonulását. Egy kisfiú a sor elején menetelő egyik katonának odakiáltotta, hogy úgysem jössz vissza. Később sírva rohant egy asszony a kezében a gyerekkel, aki a katonának azt mondta: de visszajössz, visszajössz.

Később taglalja a megelőző hadműveleteket is, a bombázásokat és a francia ellenállás partizánakcióit. Érdekes következtetésre jut ezzel kapcsolatban, hiszen sokkal hatékonyabbnak ítéli meg a francia ellánállók szabotázsakciót, mint a bombázásokét. Viszont kérdéses, hogy ezért a francia ellenállóknak mekkora árat kellett fizetniük...

A szövetségesek itt vetik be először a légideszant egységeiket, június 5-én éjjelén. Megismerhetjük például a híres 101. légideszant és a brit ejtőernyősök történetét is. A szerző ezt a katonai akciót sikeresnek ítéli, de a veszteségeik elég magasak voltak. Ki-ki döntse el, hogy a szerzővel és a katonai vezetéssel ért-e egyet. A figyelmes olvasó arra a kérdésre is választ kaphat, hogy vajon Spielberg nagysikerű filmjének a Ryan közlegény megmentésének van-e valóságalapja.

Majd lassan elérkezünk a könyvnek a fő témájához a partraszállás történetéhez. A köny tagolása különösen jó hiszen az öt partszakasz (Gold, Juno, Utah, Sword, Omaha), ahol a szövetségesek partraszálltak a szerző külö-külön fejezetekben tárgyalja. Plusz kiváló adalék, hogy sikerült német veteránokat is megszólaltatni, akik a partokat védték ezáltal is árnyaltabb képet nyújtva az eseményekről. Az Omaha parti eseményeket a szerző több fejezeten keresztül is tárgyalja, hiszen a legvéresebb és legkeményebb ütközet ezen a partszakaszon volt.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, történészeknek, egyetemi hallgatóknak, és egyszerű érdeklődőknek is. Mindenkinek kellemes élményt tud nyújtani. Ez a nagyon alapos és színes munka. Jobban megérthetjük, hogy milyen jelentős hadmozdulatról is volt szó és, hogy a szövetségesek mekkora áldozatot hoztak Európáért.

Jó olvasást!