Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat

2015.06.28 21:44

Jelen könyvajánlómban egy második világháborús dokumentumregényt mutatok be. A könyvről egy tíz részes sorozatot is forgatott az HBO, ami nagy sikert aratott Amerikában és a világon szinte mindenhol. Először én is a sorozatot láttam és most döntöttem úgy, hogy a könyvet is el akarom olvasni.

Stephen E. Ambrose regényében az amerikai légideszant-hadosztály 506. ezrede Easy századának történetét, életét ismerhetjük meg. A szerző abban a szerencsés helyzetben volt, hogy sokakkal még élő interjúkat tudott készíteni, úgyhogy sokszor azok a katonák mesélnek nekünk, akik végigharcolták a második világháborút. De miért is voltak ezek az emberek különlegesek? Az ejrőernyős alakulatokat a második világháborúban állították fel először és mindenképpen  olyan harcoló egységeket kívántak létrehozni, amelyek bármilyen nehéz körülmények között is végrehajtják a rájuk bízott feladatokat. Kockázatos vállalkozás volt, de az ejtőernyősök állták a sarat az egész háború alatt.

Az E század történetét a kiképzéstől egészen a háború végéig kísérhetjük végig. Rengeteg érdekes ember életét és sajnos sok halálát is megismerhetjük belőle. A századot legelőször a D nap előtti napon vetették be, ahol egy maroknyi csapat egymagában elhallgatatott egy egész légvédelmi üteget. Az elfoglalás technikáját a mai napig tanítják a West Point akadémián. A század Market Garden hadműveleti részvételéről is olvashatunk, majd a fagyos Bastogne-i erdőkről, ahol az E század meglelte a saját földi poklát. Majd Hitler sasfészkét Berchtesgardent is "meglátogatták" a fiúk. Egy olyan század története ez, amely a háború végéig 150 %-os veszteséget szenvedett el.

Érdekesség az utolsó fejezet, ahol a szerző leírja, hogy a háború után kivel mi történt. Nagyon sokak közülük, olyan pályát választottak maguknak, ahol alkotni, építeni lehetett egy új életet.

Egy megindító, őszinte dokumentumregény a második világháborúról, az Easy századról és azokról a fiatalemberekről, akik a legszebb éveiket adták a hazájukért. Igazi férfiak, akik egy családdá, testvérekké kovácsolódtak. Még a 90-es években is összejártak az élő tagjaik és támogatják egymást. Régi vágya ez minden hadseregnek, hogy ilyen katonáik legyenek, az Easy sikerült, de valószínűleg azóta nemigen.

Jó olvasást!