Sir Steve Stevenson: Kenyai szafari. (Agatha nyomoz/8.)

2016.11.27 13:12

Ismételten egy ifjúsági regénnyel jelentkezem, a könyvet a szerző nyolc éves kortól már nyugodt szívvel ajánlja az ifjú olvasóknak. Az Agatha nyomoz címre tekinthetünk úgy, mint egy sorozat címre. Agatha egy tizenkétéves kislány, akinek remek memóriája van és ráadásul gyorsan vág az esze is. (Akik már idősebb olvasók, azoknak nem kell ecsetelnem, hogy a kis detektív hölgy neve nem véletlenül áthallásos. Úgy gondolom a szerző, a nagy krimi irónő, Agatha Christie előtt tiszteleg ezzel a névadással.)

Agatha az, aki állandóan kisegíti, a kicsit "béna" Larry unokatestvérét, aki egy detektívképző iskola tagja. Mr. Kent a gyerekek felnőtt kisérője, testőre. A nagydarab fickó, akire mindig lehet számítani. Watson egy szibériai macska, aki nélkül szintén nem kezdődhet el egyetlen kaland sem. Ők az állandó főszereplői a történeteknek, és ha nem sorrendben olvassuk a történeteket hanem össze-vissza akkor sincsen gond, mert minden könyv elején, gyorsan egy oldalban összefoglalják, hogy ki-kicsoda. A történetek nem függnek össze szorosan, tehát nyugodtan bármelyik Agatha nyomoz könyvet a kezünkbe kaphatjuk. (Amúgy a Kenyai szafari a 8. kötet a sorozatban)
A könyvhöz készült illusztrációk szépek és igényesek, ami által még emészthetőbb lesz az "ifjú detektívek" számára.

Miért is jó ajánlani a fiataloknak ezt a könyvet? A történetek természetesen nem túl bonyolultak, de kellően izgalmasak, még egy felnőttnek is. Úgy gondolom ez a regény, sorozat képes arra, hogy megkedveltessea krimiket, bűnügyi könyveket a fiatalabb olvasókkal. Serkenti a gondolkodásukat, hogy a könyv végére kitalálják ki a tettes és, hogy miért.

Amit én a kezembe vettem, ez a történet Kenyába kalauzol minket, ahol az egyik maszáj törzs szent állata egy zsiráf eltűnt. Félő, hogy komoly gondokhoz esetleges konfliktusokhoz is vezethet, ha az állat nem kerül elő. A törzs szerint rengeteg baj és veszély leselkedik rájuk emiatt. A csapatnak nincs sok ideje, hogy a rejtélyt megoldja, minden perc késlekedéssel egyre messzebb kerül az ügy megoldása. Vajon Agatha-ék megtalálják az eltűnt különleges fehér zsiráfot? Ha nem sikerül, akkor Larry detektív karrierjének is hamar vége lesz!

Egy szó mint száz! Kalandra fel! Keressük meg a fehér zsiráfot!

Jó olvasást!