Scott Westerfeld: Leviatán

2016.11.20 17:41

Egy nagyon érdekes könyvet szeretnék bemutatni jelen könyvajánlómban, egy ifjúsági, fantasztikus regényt. Ezt a könyvet egy kollégám ajánlotta nekem és őszinrén megvallva magamtól valószínűleg soha nem vettem volna kézbe. De ugye örök szabály, hogy mindent ki kell próbálni mielőtt ítéletet alkotunk róla. Eléggé földhöz ragadt, racionális embernek tartom magam, sosem vonzottak a sci-fik, ezek alól talán kivétel a Nyolcadik utas a halál volt. Egy a lényeg, olvasmányélményeim egy teljesen új terepre érkeztek meg.

A történet az első világháború idején és kicsivel előtte játszódik. Ugyanúgy mint a valóságban a világ forrong és két nagy tömb áll egymással szemben. Az egyik oldalon az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország a "barkácsok", a másik oldalon az angolok, franciák a "darwinisták". A barkácsok szörnyű nagy két és négy lábon járó tankokat és különféle csodálatra méltó fegyvereket építenek, ők ezekben a gépekben látják a jövőt és a győzelmet is. A darwinisták klónoznak és különböző mutánsállatokat hoznak létre. Például repülő bálnákat, mint a címszerepló Leviatán és természetesen ők is megvannak győződve felsőbbrendűségükről és igazukról (pont úgy mint a való világban is...). A történet ugyanúgy kezdődik, ahogy a történelemben elkezdődött Ferenc Ferdinánd merénylet áldozata lesz és egyre jobban sodródik a világ a  háború felé. Az egyik főszereplőnk Sándor herceg lesz Ferenc Ferdinánd fia, akit sokan gyorsan szeretnének örökre félreállítani, de egy lelkes, hűséges csapat Volger gróf vezetésével megpróbálják megmenteni a fiatal trónörököst.

A történet másik főszereplője Deryn Sharp skót lány, aki mindenáron a légierőnél akar szolgálni. Mindent latba vet annak érdekében, hogy álma és vágya teljesüljön. A két szereplő útja találkozik és talán örökre össze is fonódik. Folyamatos, harcok, intrikák jellemzik életüket.

A valós események és a fantasztikus világ folyamatosan keveredik a regényben, de nem kell izgulni a történet végén a szerző külön kiemeli, hogy a regényben mi a fikció és mik voltak a valós történelmi események. Az első világháború végtelenül kegyetlen és értelmetlen öldöklés volt, ebben manapság már az összes történész egyet ért. Sokszor a katonák az egyes ország lakosai sem tudták, hogy miért harcolnak és mi is az értelme ennek az egésznek. A két fiatal főszereplő karaktere tökéletesen mutatja meg számunkra, ahogy szép lassan ráeszmélnek és megtapasztalják mi is a háború. És két ellenség köthet barátságot, lehetnek egymás szövetségesei?

Scott Westerfeld egy remek regényt hozott össze a múlt és egy elképzelt jövő vegyítésével. Ő maga úgy ír róla, hogy lehet az első világháború példáján keresztül mutatta be, hogy milyen lesz a jövő háborúja. Bízunk benne, hogy nem lesz igaza. Ki kell emelnünk Keith Thompson illusztrációit is, mert nagyon jól passzolnak a regényhez és olyan laikusoknak is segít elképzelni ezeket a gépeket és mutánsokat, mint amilyen én is vagyok. Remek kikapcsolódást nyújtó, szórakoztató regény. Az a fiatal akinek száraz vagy unalmas a történelem, akkor olvassa el ezt a regényt ezáltal, hátha kedvet kap a törihez is. Fontos! A Leviatán egy trilógia első része, folytatása  a Behemót című regény, ajánló hamarosan következik róla!

Jó olvasást mindenkinek!