Philippe Pozzo di Borgo: Életrevalók Második nekifutás

2013.09.24 11:23

Bevallom őszintén egy remek farncia film megtekintése után (A film címének magyar fordítása megegyezik a könyv címével; "Életrevalók") döntöttem úgy, hogy ezt könyvben is el kell olvasnom. Fontos megemlítenem, hogy elsősorban "haladó" olvasóknak ajánlom a könyvet, mert egyáltalán nem könnyű értelmezni, megérteni a szerző gondolatait.

Talán kezdjük a címmel, Életrevalók. Ha feltennénk a kérdést saját magunknak, hogy kit is tartunk életrevalónak szerintem ezer és ezerféle válasz születne. De, aki ezt a könyvet elolvassa (és netalán a filmet is megnézi) újrafogja magában értelmezi, hogy mit is jelent ez a fogalom.

A történet valós tényeken alapul, hasára tett magnójára mondja fel gondolatait, életeit, történeteit. Legbelsőbb gondolatait, lázálamit is megismerhetjük.

Adott egy gazdag jó családi névvel rendelkező férfi egy gyönyörű feleséggel. Életük problémái ott kezdődnek, hogy nem sikerül a gyerekvállalás, a nő folyton elvetél. Már itt a kínok kínját élik át, de talpra állnak mert a szerelmük erősebb. De a baj fokozódik, főszereplőnk súlyos balesetet szenved, teljesen lebénul csak a fejét lesz képes mozgatni, ezt az állapotot hívják tetraplégiának, amikor az összes  végtag lebénul. Ebben a szörnyű helyzetben is képes talpra  állni hiszen nincsen egyedül a világban, a párja támogatja és vele van, bár rákos és a férfi nem is tudja, hogy szörnyű kínokat él át. Később visszaemlékezéseiben válik ez számára világossa. Hamarosan a hőn szeretett Beatrice eltávozik az élők sorából.

 Talán az egyik legfontosabb mondanivalója a történetnek, hogy a legrosszabb után is talpra lehet, sőt talpra kell állni, mert ez a helyes döntés. (Véleményem szerint, lehet és ajánlott vele vitatkozni.) Mindig van az életnek valamilyen szépsége amiért érdemes folytatni a kérdés csak az, hogy megtudjuk-e látni és képesek vagyunk-e élni vele.

A történet másik főszereplője Franciaország egyik szegénynegyedéből származó arab férfi. Ő lesz Philippe segítője, Abdel, későbbi barátja. Két különböző ember, mind a társadalmi ranglétra alapján, mind műveltség szempontjából. Gyönyörűen rajzolódik ki előttünk ennek a kapcsolatnak a fejlődése és, hogy két egymásnak teljesen ellentétes ember, hogyan hat egymásra, hogy lesznek egymás életének részei.

Ha bekéne sorolnom a regényt akkor mindenképpen a lélekregény jelzőt adnám neki. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, aki szeret elgondolkodni komoly kérdéseken és kedveli az igaz történeteket.

Jó szórakozást hozzá!