Paulo Coelho: A kém

2018.02.22 08:06

Paulo Coelhot nevezehetném egy megosztó írónak is. Hiszen valaki nagyon kedveli a regényeit valaki a pokolra kívánja. Szerintem a művei ennél azért sokkal árnyaltabbak és nagyon sok közülük igazi irodalmi értéket képvisel. 

Legújabb regényében egy olyan nőalaknak a történetét meséli el, akit legalább névről mindenki ismer. Ő nem más mint Mata Hari, a világhírű táncosnő, kém és talán az első felvilágosult szabad nő? A történetnek a mai világ számára is komoly mondanivalója van. Hiába vagyunk már a 21. században még mindig újra és újra előkerül a különböző társadalmakban a nőkérdés, a nők helye a világban. Még mindig nem evidens sokak számára, hogy a nők egyenjogúak és nem játszanaka alárendelt szerepet a férfiak világában. (Názzék csak meg például hogy hány női képviselőt fognak találni a magyar Parlamentben.) Mata Hari egy olyan században született amikor még csak csírázni kezdett az a gondolat, hogy egy nő miért ne lehetne egyenlő a férfiakkal? Coelho szépen és történelmi tényekre támaszkodva mutatja meg nekünk, hogy Mata Hari hogyan próbált kilépni a ráerőszakolt szerepkörből és próbálta önmagát megvalósítani. Ez nyílván nem egy tündérmese. Mata Hari megtanulta, hogy lehet a férfiakat az ujja köré csavarni és néhány boldog óráért, percért, komoly előnyöket tudott kicsíkarni magának. Ez természetesen a férfiak által dominált világban nem más mint prostitúció, egy megvetendő nőszemély, aki a tetsével keresi a kenyerét. De csak egy pillantra fordítsuk meg a szerepeket, mi van akkor ha ezt egy férfi csinálja? Akkor az teljesen természetes és micsoda férfi, hogy ennyi meg ennyi nőt az ágyába vitt. Ez az éremnek a két oldala, amit teljesen másképpen ítélünk meg. 

A könyv külön érdekessége, hogy a szerző úgy írta meg a regényt, hogy elő szám első személyben olvashatjuk Mata Hari gondolatait. Ettől a finom szerzői húzástól még közelebbinek érezzük a főszereplőt. Mata Hari többek között az első világháború játszmáiba is belekeveredik. Kémet csinálnak belőle és mindkét oldal szeretné a maga oldalán tudni. Később a franciák perbe fogják és halálraítélik. Mindezt úgy, hogfy igazi bizonyítékuk nem volt arra, hogy információkat juttatott volna az ellenségnek. De a per és az, hogy a nagy Mata Harit halálra ítélik és kivégzik, addig is elvonta közvélemény figyelmnét arról, hogy mi történik Marne-nál, Verdunnél vagy a Somme-nal. Mert a cirkusz mindig fontosabb mint a valóság. 

Ez Mata Hari története, amit Coelho szépen és érzékletesen elénk tár. Egy kicsit felmentve őt a vádak alól és emléket állítva az első szabad gondolkodású nőnek.