Patrick Ness, Siobhan Dowd: Szólít a szörny

2019.06.22 12:03

Siobhan Dowd sajnálatos módon nagyon fiatalon elhunyt zseniális ifjúsági szerző volt. 2007-ben 47 évesen hunyt el rákban. Ekkor még csak az ötlete, vázlata volt meg az új könyvének a Szólít a szörny-nek. Patrick Ness lesz az, aki befejezi és megírja ezt a remek ifjúsági könyvet (Beleszőve Siobhan Dowd életettörténetét is).

Mindannyiuknak vannak félelmei, ezt kár is lenne tagadni. Vannak dolgok amkről egyszerűen nem is beszélünk, mert ha nem beszélünk róluk akkor még az is lehet, hogy nem is valódiak. De ezek a félelmeink, szörnyeink okosabbak nálunk és tudják, hogy mikor kell meglátogatniuk minket. Nem hagyják, hogy csak úgy elfelejtsük őket.

Főszereplőnket Conort is éjjelente 12:07 perckor meglátogatja egy szörny, egy tiszafa alakú szörny, aki lássuk be a leírtak alapján eléggé félelmetes. De vajon Conor képes kommunikálni ezzel a szörnnyel? És mi van ha nem is gonosz hanem segíteni akar? A szörny megígéri a fiúnak, hogy elmesél neki három történetet és ha a végére érnek, akkor már a fiú is tudni fogja az igazságot, amit keres.

Conor élete nem mondható egyszerűnek, szülei elváltak, édesanyja súlyos beteg, nagymamájával nem igazán találja a közös hangot. Miközben az iskolában is célponttá vált. Egyedül van, egyedül van a problémáival a saját világában. Egyetlenegy biztos pont az életében az éjjelente felbukkanó szörny...

A történet sokszor már már nyomasztó, de egyben gyönyörű is. A szeretetről, az elfogadásról, a tehetetlen dühről és az elfogadásról. Számomra a történet fő modnanivalója, hogy szembe kell néznünk a szörnyeinkkel, fel kell vállalunk a harcot és az élet szabályait, csak így lehet győzni. A kedvenc idézetem a könyvből a következő volt: "Az emberek legtöbbször maguknak hazudnak." És valóban így van.

Remekül megírt könyv, szinte olvastatja magát, amit még fantasztikusabbá tesznek Jim Kay illusztrációi. Külön művészi értéket képviselnek a könyvben.

Minden fiatal és felnőtt olvasó számára ajánlom ezt a könyvet. Egy biztos, hogy az elolvasása után mély nyomokat hagy az emberben. 2017-ben meg is filmesítették a könyvet, ami szintén nagy sikert aratott a közönség körében.

Jó olvasást!