Orbán Éva: Amit '56-ról mindenkinek tudnia kell

2016.10.23 18:04

Úgy gondolom a mai napon minden magyar ember méltán lehet büszke az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Immár 60 éve, és még mindig fájdalmas, még mindig rengeteg megoldatlan rejtély. Feldolgozni és emlékezni, emlékezni, ez a mostani és a jővőbeni generációk legfontosabb feladata.

A mai ünnep apropóján hoztam Nektek Orbán Éva könyvét az 1956-os forradalomról. Szakkönyvnek nevezhetjük, de mindenki nyugodjon meg, a könnyen emészthető fajtából való, ami nem csak a történészeknek íródott, hanem minden érdeklődő olvasónak.

A szerző precízen, logikusan, és ami a legfontosabb időrendben dolgozza fel a magyar történelem 1956-os évi eseményeit. Röviden ismerteti, hogy milyen is volt a világ 1956-ban. Milyen volt Magyarország 1945-1956 őszéig. Majd rátér könyvének fő részére a forradalomra. Bemutatja, hogy mi történt 1956. október 23-án; majd a következő nagy egységben október 24-28-iki eseményeket; utána Nagy Imre szerepével is foglalkozik; a következő nagy egységben a szovjet beavatkozásról ír; a forradalom leveréséről, a Kádár-kormány megalakulásáról és az 1956-ot megkövető megtorlásokról is ír.

A könyvet semmiképpen nem nevezném egy száraz tankönyv ízű munkának. Mivel a szerző rengeteg korabeli dokumentumot és interjút is felhasznált a könyv megírásához. Az illusztrációk, sokat mondóak, sőt sokszor sokkolóak. A korabeli visszaemlékezések és interjúl pedig élményszámba mennek. Csak egy példa, az egyik visszaemlékező például arról mesél, hogy a tankok visszatartására kitalálták, hogy palacsintasütőket tesznek lefordítva az utcára és egy vékony madzaggal húzkódják őket. A tankban ülő katonák azt hitték, hogy aknákat telepítettek az utcára és nem mertek arra merni. Ugye, az a bizonyos magyar lelemény, még egy ilyen helyzetben is!

A könyv méltó emléket állít 1956 emlékének. Aki, nem sokat tud a forradalomról, akkor legelsőnek ezt a könyvet ajánlom nekik. Mert szépen felépítve vezet minket végig a forradalom napjain, úgy hogy fel is lehessen fogni, hogy miről is van szó. Felejteni nem szabad, és nem szabad hagyni, hogy az országunk mégegszer ilyen helyzetbe kerüljön! Ezért is ajánlom mindenki figyelmébe Orbán Éva munkáját! Legyünk büszkék a múltunkra és tanuljunk belőle!

Jó olvasást!