Michael Peinkofer: Gryphony. A griff bűvöletében

2018.12.29 14:02

Michael Peinkofer német származású sci-fi író, aki egy nap úgy gondolta, hogy megpróbál fiataloknak szóló fantasztikus regény írni. És milyen jól tette! A most bemutatott "A griff bűvöletében" egy regénysorozat első darabja. A könyv olyan sikeres lett, hogy már nálunk is a negyedik kötete jelent meg.

Számomra örömteli volt, hogy a könyv főszereplője egy lány, akinek nem túl egyszerű hétköznapjaiba nyerünk bepillantást. Annak ellenére, hogy egy lány a könyv főhőse egyáltalán nem csak lányoknak szóló könyvről van szó. Sőt úgy gondolom, hogy végre született egy olyan ifjúsági, fantasztikus regény, amely mindkét nemnek nyugodt szívvel ajánlható.

A főszereplő Melody Campbell, aki számkivetett az iskolában, állandó gúnyolódások tárgya az iskola és a sziget nagymenőjének köszönhetően (Mert Melodyék egy angliai szigeten laknak.). Egy erős női karaktert ismerhetünk meg Melody személyében, aki a jéghegy hátán is megél, miközben küzd az igazáért. De mire is menne egy főhős önmagában? Természetesen szüksége van egy kedves, félénk, nem túl tökéletes szárnysegédre, ebben a könyvben Roddynak jutott ez a megtiszteltető szerep. A fiú,  aki kiáll a barátjáért még akkor is amikor nagyon fél, összeszedi a bátorságát és ringbe száll az igazságért. Röviden így jellemezhetjük a két legfontosabb karaktert, akiknek a hétköznapjai egyáltalán nem rózsásak, hiszen állandó támadásoknak vannak kitéve. De ha ez még nem lenne elég, valami fantasztikus és mint később kiderül nagyon veszélyes dologba keverednek bele. Barátaink egy különleges tojást találnak, amelyből nemsokára egy griffmadár fog kikelni. A griff és Melody között egy különleges kapcsolat fog kialakulni, elválaszthatatlanok lesznek egymástól, de nem kevesen vannak azok, akik holtan szeretnék látni ezt az ősi lényt. Ebben az első kötetben a háború elkezdődik de  még csak körvonalazódnak az erőviszonyok a két tábor között. A sötét oldal sárkányokkal készül, míg Melodyék és Agravain a griff próbálnak felkészülni az összecsapásra.  

Peinkofer úgy ír a könyvéről, hogy már régi vágya volt, hogy írjon egy olyan könyvet amelyben egy griff a főszereplő és nemcsak a sárkányok háttér szereplőiként jelennek meg. Meg kell még említeni Helge Vogt-ot is, aki remek illusztrációkat készített a könyvhöz, hogy még könnyebben eltudjuk képzelni ezeket a fantasztikus lényeket. A Gryphony szintén egy olyan regény, amely lehet "kapunyitó" könyv. 12-14 éves korosztálynak egy olyan munka, amely az első lépcsőfok lehet az olvasás öröméhez és a későbbiekben olyan klasszikusokhoz is eljuttathat mint az Eragon vagy Tolkien világa. Érdemes belevágni Melody és Roddy oldalán ebben a kalandba!

Jó olvasást!