Michael Crichton: A 13. harcos

2019.05.05 17:20

Gyerekkorom meghatározó filmélménye volt amikor Antonio Banderas főszereplésével végignéztem a 13. harcos című filmet. A mai napig az egyik kedvenc filmen. Sokáig úgy gondoltam, hogy "csak" egy nagyszerű filmről van szó. De a könyvtárban a polcok között keresgélve észrevettem egy könyvgerincet és nem akartam hinni a szememnek, a 13. harcos címet pillantottam meg Michael Crichton tollából.

Egy kicsit utána olvastam az interneten, hogy ki is volt Michael Crichton. (Mert sajnos 2008-ban, gégerákban elhunyt.) Nem túlzás azt állítani róla, hogy egy zseniális elme volt és ezt nem csak a 13. harcos miatt mondom. A nevéhez fűzödik a Jurassic Park, a Vészhelyzet sorozat vagy a Westworld forgatókönyve csak, hogy néhányat említsek a leghíresebb munkáiból. Emellett rengeteg film, forgatókönyv, és könyv fűzödik a nevéhez. Nyugodtan állíthatjuk, hogy vele kevesebb lett a világ.

Történetünk a 10. században a messzi északon játszódik, ahol egy arab fiatalember Ibn Fadlán, viking harcosok közé keveredik. Nagyon izgalmas és szórakoztató, ahogy Ibn Fadlán a barbár vikingekről értekezik. Természetesen a vikingek viszont Ibn Fadlánt tartják furcsának. A történet izgalmas fordulatot vesz amikor 13 harcosnak útra kell kelnie, hogy szembeszálljanak a félelmetes szörnyetegekkel a wendolokkal, akik a leszálló köddel érkeznek. Ibn Fadlánnak muszáj részt vennie a küldetésben, mivel a 13. harcos nem lehet viking származású.

Végig egy izgalmas kalandregényt olvashatunk a 13 harcosról, akik a küldetésre vállalkoznak. Külön szórakoztató, ahogy a két kultúra találkozik egymással és szép lassan megértik egymást, majd lassan erős szövetséggé, barátsággá alakul a kapcsolatuk.

A műnek központi kérdése a halál, az elmúlás. Ebben is különbözik az arab és a viking világ. Míg az arab kultúra a minél hosszabb életben hisz, addig a vikingek akár fiatalon is csata közben halnak meg szívesen, hiszen egy harcoshoz ez illik. Míg az arabok gyászolnak, addig a vikingek vígadnak a halott tiszteletére. A könyvből a kedvenc idézetem a következő: "Ne gondolj a jövőre, hanem örülj annak, hogy tudod: az ember nem él örökké."

A harcosok felveszik a harcot a wendolokkal, ahol az ellenség mellett, saját magukkal és félelmeikkel is meg kell küzdeniük. És vajon szerencsét hoz a 13 harcos?

Aki, szereti a kalandregényeket, a vikingeket az ki ne hagyja ezt a remekművet! Elsősorban a férfi olvasók tetszését nyerheti el. De cáfoljanak rám! :)

Jó olvasást!