Matt Haig: Miért érdemes életben maradni?

2019.06.17 17:59

Matt Haig egy ik könyvvével foglalkoztam a blogon, ami egy vidán történet volt rólunk emberekről (Én és az emberek). Nem is gondoltam volna, hogy valaki, aki ilyen humoros regényt tud írni, az közben komoly depresszióval is küzdött. Sok kutató figyelmeztet, hogy a modern korunk csendes gyilkosa a depresszió. Magyarországon sem túl rózsás a helyzet, egy 2018-as cikk alapján a 18 éven felüli magyarok 10,5 százaléka vallotta magát depressziósnak, ami az Európai Unión belül a legrosszabb adat volt.

Matt Haignek is meg kellett küzdenie ezzel a betegséggel, amit a társadalmak sokszor szeretnek félvállról kezelni vagy egyszerűen gyengeségnek beállítani. Matt nemcsak megbírkozott a betegséggel, de úgy gondolta, hogy megírja élményeit és megmutatja a saját szörnyét másoknak is. Tökéletesen végigvezet minket a szenvedései minden fázisán. A mindennapi halálfélelemtől kezdve, addig hogy hetekig nem jön ki a szobájából. Gondoljunk csak bele, milyen élete lehet egy olyan embernek, aki a sarki boltig nem tud egyedül elmenni? Micsoda erő kell ahhoz, hogy legyőzzük a félelmeinket és a saját korlátainkat.

Matt lépésről lépésre bemutatja, hogy mi segített neki túlélni, mik azok a dolgok, amik visszarántották az életbe. Ne gondoljuk egy percig sem, hogy egy depressziós ember meg akar halni, ha az öngyilkosságot választja egy depressziós akkor csak azt szeretné elérni, hogy jobb legyen, hogy ne érezzen, nagyon is élni szeretne, csak nem megy.

Egy nagyon őszinte és puritán írásról van szó, ami mellbe vágja az embert. Matt segít megértetni velünk milyen egy depressziós ember világa, milyen fájdalmai, érzései vannak, hogyan küzd meg magával és a mindennapokkal.

Mindenkinek ajánlom elolvasásra, mert a könyv stílusa könnyed, lehengerlő emellett megismerhetjük a depresszió, mint betegséget egy hús vér ember tapasztalatai alapján. Meg kell értenünk, hogy a mentális betegség nem szégyen, ők nem gyengék, sőt nagyon is bátor és erős emberek.

Merjünk segítséget kérni, vegyük észre, hogyha barátainknál, ismerőseinknél, családtagjainknál valami nincsen rendben és ami legfontosabb vegyük komolyan.

Jó olvasást!