Massimo Gramellini: Álmodj szépeket

2014.08.24 19:41

Jelen könyvajánlómban egy kortárs olasz regényt szeretnék bemutatni. Massimo Gramellini ebben a regényben a saját  élettörténetét mutatja be számunkra.

A történet egy kilenc éves kisfiú (Massimo) hálószobájában kezdődik. Sajnos, arra ébred, hogy édesapját két mentőtiszt kíséri ki a szobájából, de később kiderül, hogy nem is vele van a legnagyobb baj, hanem édesanyjával, aki azon az estén elhunyt. A cselekmény lényegében itt kezdődik és az író gyermekkori megpróbáltatásai is. Remekül írja le nekünk a gyermekkorri élményeit, harcait másokkal és saját magával. Az egyik kedvenc jelenetem is a könyv elejéről való. A helyi pap lesz az, aki közli vele, hogy édesanyja a mennybe költözött, majd közli vele, hogy imádkozzanak együtt a lelkéért. De a kicsi Massimo teljesen más imát mond, mint a pap. Kb így hangzik: "Isten Ő az én Anyukám. Add vissza Nekem vagy vigyél engem is.  Becsukom a szemem addig döntsél. Ámen"- Szerintem csodálatosan írja le, hogy adott pillanatban egy ekkora gyerek fejében ilyen helyzetben mi játszódik le. A szerző végig vezet minket egész életén a kamaszkortól egész felnőtt koráig. Láthatjuk a szerelmi kalandjait, egyetemi lázadásait, apjával való küzdelmeit, első házassága kudarcát. És mind-mind a szeretett anya, a fel nem dolgozott trauma áll a kudarcok mögött. Hősünk sportújságíró lesz, majd később a jugoszláv háborúban haditudosító lesz és Szarajevóban újabb trauma éri. Ismét bebizonyosodik a háború értelmetlensége, amikor egy kórházban síró és könyörgő anyákkal találkozik, hogy feljutathassák a gyerekeiket a Londonba induló ENSZ repülőre. Nem látja az élet értelmét és szépségét, de a végén eljön egy nő, aki kivezeti ebből. Bár az igazi csattanót a könyv végén kapjuk meg, ami az egész történetet alapjaiban változtatja meg.

Úgy gondolom, aki elolvassa ezt a regényt a végén rengeteg kérdése lesz, rengeteg érzés fog kavarodni benne. Remek stílusban megírt, könnyen olvasható mű. Rengeteg érzelemmel, komoly gondolatokkal. A szerző gyönyörű emléket állít édesanyjának és saját magának is. Méltó a könyv arra, hogy bemutassa, milyen nehéz talpra állni egy szülő elvesztése után, főleg egy kilenc éves fiú számára, akinek semmilyen olyan nő nem marad a közelében, aki szeretetet adhatna számára. Felkavaró, élménydús, megható. Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani!

Jó olvasást!