Luis Carlos Montalván és Bret Witter: Új élet Keddtől! A sokat megélt katona és a golden retriever, akinek az életét köszönheti

2015.02.03 17:23

Talán az ajánlott könyveimből kiderült, hogy szívesen olvasok állatos, kutyás vagy macskás könyveket kikapcsolódásként. Hát Montalván úr könyve is ezért került a kezembe. Ahogy a könyvespolcot nézegettem, megláttam a borítón egy gyönyörű golden retrievert. Nem volt kérdés ezt a könyvet el kell olvasnom. Mire is számítottam a címből? Gondoltam egy veterán katona, aki súlyos sérülést szenvedett és egy kutya lesz az, aki visszazökkenti a rendes kerékvágásba. A gondolatomból valami bejött valami nem.

A szerző Luis Carlos Montalván az Egyesült Államok hadseregének századosa volt, aki részt vett az Irak elleni háborúban. Al-Validban teljesített szolgálatot és elég árnyalt képet kaphatunk arról, hogy egy amerikai katonának milyen is volt ez az időszak. Az állandó készenlét, hiszen sose lehetett tudni ki a potenciális ellenség. Az iraki rendőrség túlkapásai, a síita és szunnita ellentét fellángolása, és természetesen a korrupció. A szerző nem rejti véka alá, hogy ez meghaladta az amerikai hadsereg képességeit, egyszerűen nem készültek fel arra, hogy hogyan is kellene rendet csinálni. Demokráciát kívántak adni egy országnak, akik hírből sem ismerték és lehet, hogy nem is akarták. Tehát, ahogy telt az idő úgy lett egyre kilástalanabb a helyzet. De leginkább a hadvezetésben csalódott, akiket a saját érdekein kívül semmi sem érdekelte. Montalván százados egyik őrjárata során merénylet áldozata lett de túlélte kisebb testi sérülésekkel, de annál nagyobb lelki sérülésekkel.

PTSD szindróma alakult ki nála, ami kicsit hasonlít az üldözésimániára, az élete romokban hevert. Ekkor toppan az életébe Kedd a golden retriever, akinek sikerül visszahoznia őt a valódi életbe. A könyv érdekes hiszen nem beszélhetünk egy tipikus "kutyás" könyvről, mert a főszál nem ez, hanem az iraki háború és egy leszerelt veteráné, aki lássuk be már nem kell senkinek. Érdekes képet kapunk az iraki hábirúról és annak amerikai megtéléséről a társadalmon belül. Sőt megismerhetjük azt is, hogy az iraki háború után leszerelő katonáknak, milyen problémákkal kell megküzdeniük. Itt találkozunk a mentőkutyákkal és a speciálisan veteránoknak szóló programmal. Megismerhetjük Kedd és Montalván kapcsolatát későbbi barátságát.És azt is, hogy hogyan küzd a veteránok jogaiért. Lefordítva, hogy hogyan illeszkedik vissza a társadalomba a háború után, mennyi szenvedésen kell keresztül mennie, hogy újra értékesnek érezze magát.

Talán az ajánlómból is kiderül, hogy a történet elsősorban nem Keddről szól, de a jelentősége elvitathatatlan. Izgalmas önihletésű regény az iraki háborúról, a veteránokról és a mentőkutyákról. Mindenkinek ajánlani tudom, akit érdekel az iraki háború és annak háttere. Izgalmas az is, hogy egy ízig-vérig katonából, hogy lesz egy "rokkant" veterán, és mikor ismeri fel, hogy segítségre van szüksége. Igazi, emberi és egy kicsit "állati" történetről van szó.

Jó olvasást Mindenkinek!