Lois Lowry: Az emlékek őre

2016.12.11 17:34

Talán a világ egyik legsikeresebb ifjúsági regényéről írok jelenlegi bejegyzésemben. A történet egy jövőbeni (vagy utáni?) világban játszódik. Főhösünk egy 12 éves fiú Jonas. Egy olyan világot ismerhet meg az olvasó, ahol minden egyes dolog le van szabályozva. Például, előre megmondják, hogy mikor kap valaki elöl gombolós kabátot, hány éves korában kap biciklit. A korukat 12 éves korig számolják onnéttól már nem tartják számon. A 12.-ik a legfontosabb korszak a közösség tagjainak számára. Ebben az életkorban tudják meg, hogy mit fognak dolgozni a közösségben. Jonas is izgatottan váraj ezt a napot.

Jonas élete ezen a napon gyökeresen megváltozik. Kiválasztják, hogy ő legyen az Emlékek őre. De ki is azaz Emlékek őre és mi a feladata? Hát, egy olyan közösségről van szó, ahol az embereknek nincsenek emlékei, igazából a közösségen kívül nem ismernek semmit. Az emlékek őrét nagy becsben tartják, de a feladata egyáltalán nem hálás. Jonas a korábbi emlékek őréhez jár, hogy tanuljon. Rengeteg kellemes emlékkel találkozik, megismeri a hót, a szánkózás élményét, sőt lassan megismeri a színeket is. De hát ez a világ és emlékek csodálatosak nemde? Jonas is felteszi a kérdést, hogy miért nehéz ez a feladat? Ekkor olyan emlékeket kap Jonas, amelyekben megtapasztalja a háborút, az emberi pusztítást, állatok leölését, az éhezés kínjait. Igen az ember képes ilyen dolgokra is nem csak szépekre. Jonas napról napra többet tud, tapasztaltabb és sokszor egyre keserűbb.

Szép lassan az is világos, hogy ez a világ amiben élnek nem is olyan tökéletes, mint amilyennek elsőre látszik. Úgy érzi cselekednie kell. De vajon képes lesz rá?

A könyv nagyon komoly kérdéseket taglal. Vajon milyen is az ember? Egy biztos egyáltalán nem tökéletes. De vajon aza a legjobb megoldás, hogyha mindent elfeljejtünk és nem veszünk tudomást a múltunkról? Az ember ugyanúgy tanulhat a rosszdolgokból, mint a jókból, sőt fontos, hogy tudjunk tanulni mások hibájából. Szerintem a történetnek ez a legfontossabb mondanivalója. Az emlékeinkkel együtt vagyunk azok, akik és ezt sohasem szabad elfelejteni!

Remek izgalmas, elgondolkodtató történet, nemcsak a fiatalabb generáció számára! Jó olvasást!