Kincses Károly, Kolta Magdolna: A legendák embere: Robert Capa

2014.10.25 15:20

Robert Capa a legendák embere, egy karakteres cím egy karakteres emberhez. A szerző Kincses Károlynak is az egyik kedvence Capa, mint nekem. Munkájában arra vállalkozik, hogy a különböző a személyéhez kötödő legendákat bemutassa és megpróbálja megmutatni az igazságot számunkra. Nem könnyű feladat, de annyit előrevetítenék, hogy alapos munkájának köszönhetően kirajzolódi előttünk a kiváló fotós életrajza, minden köntörfalazás nélkül a tényekre alapozva, a legendák megemlítésével és eloszlatásával.

Először bemutatja családját, fiatal éveit, a spanyol polgárháborútól egészen Indokínáig, halála színhelyéig bezárólag. A könyvet Robert Capa képei színesítik, amelyek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményében találhatóak meg. Természetesen foglalkozik az egyik leghíresebb képével, a milicista halálával is. Ennél a résznél egy kicsit elszomorodtam, mivel saját szülőföldjén a 2000-es évek elején a helyi lapok még mindig arról vitatkoznak, hogy a kép hamis-e. De - ahogy a szerző írjai is - arra a cikkírók nem vették a fáradságot, hogy körbejárják a kérdést, hanem ami eszükbe jutott azt leírták. Bevallom őszinrén nekem ez így nagyon magyaros hozzáállás... Nem hiszem, hogy kardinális kérdés lenne, amikor a kép egy világszimbólum lett.

Élete kalandos volt és a mai napig nagy érdeklődés veszi körül. Méltán lehetünk mi magyarok is büszkék rá, én személy szerint az is vagyok. A kiadvány remekül megírt és lebilincselő, rengeteg izgalmas adatot és eseményt megtudhatunk Robert Caparól. És mitől legendás? Attól, hogy 1954 óta mit sem lankadt az érdeklődés iránta. Érdekes adalék még utóéletéhez, hogy képei még Steven Spielberget is inspirálták, aki Ryan közlegény megmentésének partraszállós jelenetéhez az ő képeiből merített ihletet.

Mindenkinek nyudot szívvel ajánlom a könyvet, akit hatalmába kerített Robert Capa szelleme és személyisége. De annak is, aki csak többet szeretne megtudni az életéről.

Jó olvasást kívánok hozzá.