Karsai László: Holokauszt

2018.09.02 13:32

Ebben a könyvajánlómban egy nagyon komoly és elgondolkodtató szakirodalmat fogok bemutatni. A könyv, ahogy a címe is mutatja a 20. század egyik legnagyobb tragédiájával a holokauszttal foglalkozik. A témájából fakadóan is nagyon nehéz írni róla, főleg úgy, hogy egy történésznek tárgyilagosan a tényekre fókuszálva érzelemmentesen kell bemutatnia az eseményeket.

Karsai László arra vállalkozott, hogy a 20. században történt holokausztot az elejétől a végéig bemutatja számunkra, ami lássuk be nem tűnik egy kicsi feladatnak. Az első fejezetben leírja, hogy kik, hogyan és mennyit foglalkoztak már a témával, ki miben mérvadó. Említést tesz a holokauszt tagadókról is, de mivel egy elismert történészről van szó, ilyen és hasonló vitákba nem is hajlandó belemenni. Aki még egyáltalán nem olvasott semmit a témáról annak sem kell megijednie, hiszen a szerző nagyon tudatosan az alapfogalmaktól indít, mint például az antijudaisták, antiszemiták fogalma és fokozatosan építi fel az elkövetkező eseményeket.  Logikusan pedig Hitlerrel és a zsidókkérédésével érdemes elindítani a könyvet, mit miért cselekedett, mennyire volt előre eltervezve a zsidókérdés megoldása? Ezekre mind mind választ kapunk a könyvből. Számomra meglepő volt, hogy például a németek nagy része nem volt teljesen elragadtatva Hitler zsidópolitikájától, sokan kiálltak zsidó barátaik mellett, de sajnos a későbbiekben az érdemi ellenállás elmaradt. Sokat elárul a korszak Németországáról az 1930-as évekből fenmaradt közmondás: "Hallgatni arany, beszélni Gestapo."

Karsai László könyvében sorra veszi, hogy az egyes országokban, hogyan zajlott le a zsidók kiirtása. Melyik ország hogyan viszonyult a kérdéshez. Először Nyugat-Európát mutatja be, majd a későbbiekben Kelet-Európát, a magyarországi történésekkel pedig külön fejezetben foglalkozik. Nagyon érdekes volt látni, hogy egyik vagy másik ország milyen taktikát, politikát választott. Míg például a norvégok teljes mértékben alá rendelték magukat a náci hatóságoknak, addig például a dánok mindent megtettek, hogy áthúzzák a nácik számításait. De meg kell említenem az olasz hatóságok és Mussolini hozzáállását is a kérdéshez. Meglepetésemre egészen 1944-ig egyáltalán nem mutattak hajlandóságot arra, hogy a zsidókat kiszolgáltassák a németeknek, ezt a kérést nem egyszer megtagadták. Nagyon sokáig Magyarország is hasonló politikát fog követni. Sajnálatos módon Kelet-Európában sokkal jobban fog működni a hitleri gépezet, Szerbiában, Horvátországban, Romániában nagyon komoly népirtások zajlanak le, úgyhogy igazi ellenállást sem a zsidók, sem az adott ország többi lakosa nem fejt ki. Az egyes országokkal foglalkozó fejezetek a becsült veszteségi számadatokkal zárulnak.

A szerző ír az Einsatzgruppék "munkájáról" is. (Igazi halálosztagok, akiknek a zsidók elpusztítása volt a feladatuk.) Itt is volt egy olyan rész amin erőteljesen meglepődtem. A háború elején 1941-42-ben sokszor kérték az Einsatzgruppék a hadsereg segítségét, a zsidók elpusztítására, de a parncsnokok általában nagy felháborodás közepette utasították vissza ezeket a kéréseket. Természetesen az idő előrehaladtával ez mind megváltozott.

Külön komoly fejezet foglalkozik a magyarországi eseményekkel. A szerző egészen az Osztrák-Magyar Monarchiáig visszamegy, hogy pontosan betudja mutatni a politikai antiszemitizmust, ami hazánkban uralkodott. Egészen a Szálasi-rendszer zsidópolitikájáig eljutunk és megismerhetjük a magyarországi zsidóság exodusát is.

Az utolsó fejezetek egyikéban a Zsidó Tanácsokról volt szó. Bevallom őszintén korábban, nem hallottam ezekeről a tanácsokról. A Zsidó Tanácsokat a nácik hozták létre a megszállt országokban, ahova vezető zsidó értelmiségieket választottak. Az ő feladatuk volt, hogy segítség a náci hatóságok munkáját. A szerző nem törekszik rá, hogy megítélje, hogy a tanácsok tagjai jó vagy rossz emberek voltak-e, inkább csak tényeket rögzít.

Karsai László bevezetőjében azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ha valakit már megérint vagy tanul a leírtakból, akkor a munkája nem volt hiábavaló. Szerintem tökéletesen teljesítette a célkitűzését. Tárgyilagosan, de mégis élvezetesen szívhez szólóna tárja elénk a 20. század legnagyobb tragédiáját. Ismeretszerzés és tanulás céljából is kiváló munka. A könyvet jegyzetek, felhasznált irodalmi lista, névmutató, földrajzi nevek mutatója, kronológia teszi még hatékonyabbá.

Jó olvasást!