Kalapos Éva: Massza

2019.03.14 14:45

Könyvajánlómban egy kortárs ifjúsági magyar regényt mutatok, be ami egy nagyon aktuális és veszélyes témával foglalkozik.

A történet főszereplője egy átlagos 14-15 év körüli kamasz fiú Ráber Patrik, aki szépen nyugodtan éli a saját kis életét. Nem tartozik a nagymenők közé, sem azok közé akiket elnyomnak a többiek, a szó szoros értelmében egy átlagos normális srácról van szó. De nemsokára képbe jön egy lány Dina, akinek bejön Patrik és neki is hasonló érzései vannak a lány irányába. Innentől fenekestül felfordul a fiú élete, hiszen az osztály nagymenőjének is bejön a lány és nem veszi jó néven, hogy nem őt választották.

Innéttől vesz nagyon izgalmas fordulatot a történet. Mire is lehet számítani? Azt, hogy jól megfenyítik szegény srácot esetleg meg is verik aztán szép lassan elül a dolog. De a történetben sokkal súlyosabb dolgok történnek. Ugye ha egy iskolában verekedés tör ki vagy néhány gyerek egymásnak megy azt az iskola és a felnőttek kezelni tudják, hiszen látják és érzékelik, tudják, hogy ezekbe a kérdésekbe be kell avatkozni. De mi a helyzet a verbális bántalmazással, zaklatással? Ezek a dolgok beleférnek? És ha nem, akkor hogyan vesszük észre? Kitől lehet segítséget kérni? Mi a helyzet az internettel? Patrik is ezekkel a problémákkal találkozik, miközben a zaklatói egyre durvábban és egyre mélyebben bántalmazzák, a környezete pedig alig érzékel valamit a kialakult helyzetről.

A történet felkavaró és eléggé nyomasztó is, de véleményem szerint minden kamaszt nevelő szülőnek és kamasznak egyaránt el kellene olvasni ezt a könyvet. Egyszerűen meg kell tanulni, meg kell érteni, hogy a zaklatás nem játék és nem fér bele.

Patrik egy átlagos srác, aki egy kicsit művészlélek, kicsit magának való, visszahúzodó, nehezen érteti meg magát a külvilággal és ezért is lehet tökéletes célpontja egy zaklatásnak. Patrik belekeveredik ebbe az ördögi körbe, ahonnét nem tud szabadulni, nem tud segítséget kérni és elég borzasztó véget ér a története.

A könyv további előnye, hogy a szerző a mű végén tippeket ad szülőknek, tanároknak és fiataloknak egyaránt, hogy hogyan kell kezelni a zaklatási ügyeket, hogyan lehet elkerülni és hogy felnőttként hogyan lehet kezelni a kialakult helyzeteket. Sőt a törvényi szabályozását is leírja nekünk és igencsak komoly büntetéseket lehet kapni, azért, akit bizonyíthatóan zaklatáson kapnak.

A könyv napjainkban egyre nagyobb mérteket öltő problémáról szól a zaklatásról és az internetes zaklatásról. Úgy gondolom, hogy még nem vesszük eléggé komolyan ezt a problémát sem a gyerekek, sem a felnőttek. Az iskolák meg mintha nem akarnának tudomást venni róla, nem tudják, hogy hogyan is kellene kezelni ezeket a problémákat. Ez a könyv tökéletes arra, hogy elkezdődjön a témáról egy előremutató párbeszéd, elkezdjük végre felismerni a helyzet súlyosságát. Figyeljünk egymásra, a környezetünkre és nem menjünk el szó nélkül amellett ha valakit zaklatnak!

Jó olvasást!