Jonas Jonasson: A százéves ember aki kimászott az ablakon és eltűnt

2017.01.29 18:02

Még azt mondják, hogy az északi embereknek nincsen humorérzékük. Hát erre jelentősen rácáfol Jonas Jonasson svéd író. Művének főhőse Allan Karlsson, egy százéves ember. aki a 100. születésnapján úgy dönt kimászik az öregek otthonának ablakán és elindul valahova, még maga sem tudva, hogy hova. Ez elsőre talán nem túl izgalmas történet kezdés vagy gondolhatnánk azt, hogy kit érdekel egy 100 éves ember, aki már tegyük fel már annak is örül, hogy él.

De a történet, elég hamar érdekes és vicces fordulatokat vesz. De ki is Allan Karlsson? Ez is kiderül a könyvből, hiszen eddigi 100 évének történetét is megismerhetjük. A fejezetek váltakozva mutatják a múlt és a jelen történéseit. A könyv nemcsak egyszerűen vicces, hanem néha már abszurditásba is átcsap és amikor már azt gondoljuk, hogy ezt nem lehet tovább fokozni, akkor a szerző mindig rátesz egy lapáttal. Egy őrült roadshown keresztül tekinthetünk rá a 20. század nagy eseményeire, embereire. Talán a történet annyira abszurd mind maga a 20. század? Allan nem kisebb emberekkel találkozik története során, mint Franco, Truman, Sztálin és Churchill csak, hogy néhány nagy nevet említsek. Allan hiába próbálja ezeknek az embereknek magyarázni, hogy őt aztán egyáltalán nem érdekli a politika! :) Úgyhogy a 100 éves öregnek egyáltalán nem volt unalmas élete sőt tekinthetjük a történelem egyik nagy formálójának is? Ezt mindenki döntse el maga!

De mi történik a jelenben? Allan Karlsson tehát kimászik egy ablakon és útnak indul és igazából, ahogy haladunk előre a történetben látni fogjuk, hogy csak hozza a formáját. Barátokat szerez, nah meg persze ellenségeket is egy egész bűnbanda képében. És természetesen a rendőrség sem maradhat ki a történetből, hiszen ha tetszik ha nem akkor is meg kell találni a 100 éves embert. Kicsit a történet olvasásakor az a gondolat is szöget ütött a fejmben, hogy előszeretettel írjuk le öreg embertársainkat, hogy jól van legyél nyugton és ne akarj csinálni semmit és nem is vagyunk igazán kiváncsiak rájuk. Hát Allan története pedig kihagyhatatlan és rendkívül mulatságos.

A párbeszédek frappánsak, viccesek és ami külön érdem intelligensek. Könnyen olvasható, izgalmas, humoros, abszurd regényről van szó. Természetesen a filmipar is felfigyelt erre a remek regényre, én még a filmet nem láttam, így nem tudom megítélni mennyire sikerült visszaadni a regényt, de tapasztalataim alapján előbb mindenkinek előbb a regényt ajánlanám!

Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom ezt a remek regényt!