Jane Rogoyska: Gerda Taro. Aki "kitalálta" Robert Capát

2016.01.10 14:23

Az írónő nem kevesebbre, mint egy komolyan tátongó űrt kívánt betölteni jelen könyvével. A feladat nemes, de egyáltalán nem egyszerű. Hiszen, ha Robert Capa nevét kiejtjük és hosszabban beszélgetünk róla, akkor nagy valószínűséggel Gerda Taro neve is el fog hangzani. Egyáltalán lehet kettejükről külön-külön is beszélni? Tovább megyek van értelme külön beszéni róluk? Egy biztos ezt egyáltalán nem könnyű megítélni.

A könyv egyértelműen Gerda életrajzát kívánja elénk tárni, de a Capával töltött ideje, szerelme meghatározó és ezt a szerző nem is hagyja figyelmen kívül. Gerda fiatal felnőttkora egyáltalán nem könnyű, hiszen Németországból a nácik előretörése miatt hamarosan távoznia kell, egészen Párizsig megy, ahol szintén nem habostorta az élet, mivel munkát nehezen vagy egyáltalán nem lehet találni. (Fontos adalék a könyvhöz, hogy 2007-ben felfedezték és megtalálták az úgynevezett "mexikói bőröndöt" amelyben rengeteg Taro-hoz, Capához és barátjukhoz Chimhez kötödő képek voltak, ez hatalmas előrelépést jelentett abban, hogy mindhármuk munkásságát, jellemét, életét megismerhessük.) Párizsban találkozott André Friedmannal a későbbi Robert Capával, akihez a későbbiekben a munkakapcsolaton kívül, komoly szerelmi szálak is fűzték. Sokszor emlegetik az ő szerelmüket, nem kevés írót, forgatókönyvírót megihletett már. Rapszódikus, határtalan, tiszta. Valahol minden ember valami hasonlóra vágyik, mindig legyen izgalmas, ne lehessen tudni ki a domináns, parázs szóváltások és mindent elsöprő szerelem. Hollywoodi, igaz?

Gerda Taro lenyügöző személyiség lehetett a maga korában, megnyerő és lehengerlő. Először felépítette Capa "mítoszát", majd a sajátján kezdett el dolgozni. És hol születik meg Gerda Taro? Spanyolországban, a spanyol polgárháború idején, amely születésének és halálának is színhelye lesz.

A könyv lineárisan, logikusan halad az események elmesélésében. Rengeteg fotóval illusztrált kiadványról van szó, ahol Gerda Taro képei, mellett Robert Capa képei is megjelennek. Legtöbbjük nem meglepő módon a spanyol polgárháborúban készült. A szerző Gerda életútjának megírása közben nem feledkezett meg arról sem, hogy a polgárháború meghatározó szerepet töltött be a mindennapjaiban, így az események leírásakor, komoly hangsúlyt fektet arra is, hogy a spanyol polgárháború egyes eseményeit korrekten elénk tárja, egészen addig a napig amikor is Gerda Taro életét veszti az egyik sosrsdöntő csatában.

Gerdat már akkoriban egyfajta hősnőként (sajnos kommunista hősnőként) példaképként kívánták beállítani. Rövid életében szinte minden megtalálható volt, a nagy szerelemtől kezdve a karrieren át, sajnos egészen a tragédiáig. Sok ember csak álmodik arról, hogy ennyire tartalmas élete legyen. Sokan állítják, hogy halálával André Friedmann is meghalt és csak Robert Capát hagyta hátra.

A könyv lebilincselő, történelmileg korrekt és nem utolsó sorban a képanyaga is lenyűgöző. Akit érdekel Robert Capa és életműve, úgy gondolom annak ez a könyv kötelező, hiszen mégiscsak van abban valami, hogy Taro nélkül talán sosem születik meg Capa.

Taro és Capa szerelme a zeneipart sem hagyta nyugodni, úgyhogy hadd ajánljak figyelmetekbe egy zeneszámot, ami alatt Robert Capa fotói láthatók és természetesen a szám is ő róluk szól: https://www.youtube.com/watch?v=RWVqtOD9D6M

Jó szórakozást és jó olvasást!