Irwin Shaw: Izraeli riportok

2016.01.17 16:10

Jelen könyvajánlómban egy számunkra különleges, egzotikus világba kalauzollak benneteket. A történet (jobban mondva újságcikkek, tanulmányok) a második világháború és az arab-izraeli háború után zajlanak. Az újságcikkek Irwin Shaw tollából származik, aki egy körutazás keretében járta be a születőfélben lévő országot.

Visszatérő vendégünk Robert Capa is feltűnik a könyvben, igaz most csak 94 Izraelben készült fotójával teszi színesebbé Irwin Shaw leírásait. A korábban bemutatott Orosz napló is egy útleírás volt, ahol Steinbeck és Capa együtt utazott el Oroszországba és készült el egy remek úti beszámoló. Ez a munka annyiban más, hogy külön-külön jártak Izraelben, de annyira összeillettek a munkáik, hogy közösen is kiadták őket. Shaw három nagy várost tekintett meg Izraelben: Tel-Avivot, Jeruszálemet és Galileat. Ezenkívül járt a Függetlenségi napi (1949.05.04) parádén.

Izrael tele van reménnyel, kihívással, akaraterővel. Rengeteg bevándorló érkezik, hogy új életet kezdjen a zsidó államban. Sokan érkeznek a koncentrációs táborokból, akik a karjukon életük végéig őrizni fogják a bélyeget, hogy honnan is jutottak el idáig. A semmiből építik föl a világukat és foggal, körömmel ragaszkodnak hozzá. Rengeteg kérdőjel is látható az életükben, vajon sikerül önálló államot felépíteniük? Sikerül életben tartani az álmukat?

A könyv betekintést enged nekünk egy számunkra érdekes és messzi világba. Sokan, sokfélét beszélnek a mai napig erről az országról. Egy biztos, az itt letelepedők hátra kívánták hagyni a múltjukat és egy új dicső jövőt kívántak építeni. Egy biztosan a szemük előtt lebegett, hogy azt a következő generációknak ne kelljen átélnie, amit ők már egyszer átéltek.

A cikkek egy épülő új államot mutatnak be, ahol a helyzet egyáltalán nem egyszerű, hiszen a környező államok nem nézik jó szemmel az Izraeli államot. A kor emberének is fontos lehetett, hogy megismerje, hogyan is zajlanak az események a Közel-Keleten, a ma emberének pedig a kialakult Izrael képén finomíthat, láthatja árnyaltabban a korabeli eseményeket. Capa fotói nem meglepő módon ismét zseniálisak, az apró részletekben meglátja a lényeget, a szépet, az érdekeset! Például a borítóképen egy idősebb útépítő munkás képe látható, aki egy koncentrációs táborból menekült meg, míg öt gyermeke és felesége meghaltak, de itt van és épít egy új talán szebb hazát.

Mindenkinek remek kikapcsolódást, nyújtó izgalmas könyv! Jó olvasást Mindenkinek!