Hiroaki Sato: Szamurájlegendák

2016.12.14 19:02

Már több könyvajánlómban írtam Japánról szóló könyvről és most egy újabbal készültem. Bevallom őszintén mindi is vonzott ez a kelti kultúra, amely annyira különbözik az európai kultúrkörtől.

Hiroaki Sato egy nagyon komoly szakkönyvet tett le az asztalra. A könyv egyszerű érdeklődőknek (mint jómagam), d wakik Japán történetével, kultúrájával foglalkoznak azonak is kihagyhatatlan olvasmány. Mint a címe is mutatja elsősorban a szamurájokhoz kapcsolódó legendákat gyűjtött össze a szerző, amelyet mindenhol nagyon komoly magyarázatokkal látott el. Erre szükség is van hiszen a különböző legendákban rengeteg névvel találkozunk. Ennek több oka van: egyrészt, mert a szerzők mindig felsorolták az összes résztvevőt, de külön nehézség az olvasásban, hogy a japán kultúrára jellemző volt, hogy ember élete folyamán többször is nevet változtasson. Ez miatt sokszor újra kellett kezdenem egy-egy fejezetet, mert teljesen belekavarodtam a történetbe. Tehát komoly kitartás is kell hozzá, de megéri!

A könyvben négy nagy fejezet található meg: I. Szamurájvitézség; II. Ütközetek; III. A harcos útja; IV. Az újbóli elmesélés a modern korban. Szinte mindegyik fejezetben egyre jobban megérjük mit jelenet szamurájnak lenni. Micsoda gondolatai vannak ezeknek a harcosoknak, mennyire fontos számukra a becsületük és, hogy milyen könnyen képesek lemondani a saját életükről. Csak annyira van szükségük, hogy uruk közölje velük, hogy kövessenek el szeppukut és már követik is parancsait. Nagyon meglepő volt számomra azaz elterjedt szokás is, hogy uruk halálakor követik a halálba urukat, ennél nagyobb megtiszteltetést nem tudtak elképzelni. Az Ütközetek fejezetben amellet, hogy a szamurájok vitézségéről további tanúbizonyságokat olvashatunk, azt is megismerjük, hogy kiváló bátor hadvezérek és kitünő stratégák is voltak. A könyvből szeretném az egyik kedvenc idézetemet megosztani veletek: "A jó tábornok támad, amikor támadnia kell, és meghátrál, amikor meg kell hátrálnia, így megóvja magát, míg el nem pusztítja az ellenséget. Azt, aki csak egy irányba halad, vaddisznó harcosnak nevezik, és senki sem tartja jónak."

A harcos útjában elsősorban tudományos értekezéseket olvashatunk arról, hogy milyen a jó szamuráj és milyen szabályokat kell betartania egy szamurájnak ahhoz, hogy jó szamurájjá válhasson. Emellet megismerhetjük a 47 szamuráj legendáját is, amit nemrég Hollywood is felfedezett magának és 47 ronin címen mutatták be. Nyugodtan mondhatom, hogy Sato összegyűjtött legendája közelebb áll az igazsághoz.

A negyedik fejezetben az Abe család tragikus történetét ismerhetjük meg. Ahol, négy fiú apja engedély nélkül hajt végre szeppukut uráért és ezért a későbbiekben fiainak kell nagyon súlyos árat fizetniük.

Ez a legendagyűjtemény szól, bátorságról, hőssieségről, vitézségről, arról, hogy kik is azok a szamurájok. Sokszor nehéz elfoganunk ezeknek az embereknek a gondolkodásmódját, de ez a könyv közelebb hozhatja számunkra, az ősi szamurájok világát.

Jó olvasást!