Halis István: Szines mozaik Nagy-Kanizsa történetéből.

2015.07.14 20:09

Sokan úgy tartják, hogy Nagykanizsa első könyvtárosának a fő műve a Szines mozaik Nagy-Kanizsa történetéből. Jelen könyvajánlómban a város történetében fontos szerepet betöltő munkárol írok.

A könyv történetekből, novellákból áll össze, amik a következők: Nyári éjjel; Kanizsa a török világ után; Az irgalmatlan szerződés; Juventus ventus; Kanizsai élet; Leányvár; A forradalom alatt.

A Nyári éjjel-t nevezhetjük egy bevezető fejezetnek is, hiszen Halis István arról mesél, hogy hogyan is született meg ennek a könyvnek a gondolata egy kellemes nyári estén. Szükségesnek érezte, hogy írjon egy olyan munkát, ahol nagykanizsai történetek és mondák elevenednek meg. (És milyen jól tette!)

Az első komoly fejezet, ahol Kanizsát közelebbről is megismerhetjük az a Kanizsa a török világ után. Ebből  a történetből többek között megtudhatjuk, hogy Nagykanizsa város címerében miért is van egy nyitott kapu, és az olvasók a fejetlen mén legendáját is megismerhetik. Ez több szempontból is fontos, hiszen a város erre a legendára egy hagyományt épít. (Ha Nagykanizsán jártok, akkor a múzeum kapuján is elolvasható a fejetlen mén legendája, sőt egy saját patkót is felszögelhettek a falra!).

Az irgalmatlan szerződés-ben arról az esetről olvashatunk, hogy a kanizsai lakosokat hogyan forgatták ki a tulajdonukból a nemesek, emellett érdekes helytörténeti érdekességeket is olvashatunk.

A Juventus ventus történetéből megismerhetjük Szobovics János kanizsai piarista diák életét és csínytevéseit. Sőt azt is megtudhatjuk, hogy a gólyalábazás miért a város egyik szimbóluma. Érdekes és sokszor vicces történet a fiatal emberről, aki még egy pénzéhes papat is képes rávenni arra, hogy ingyen misézzen, ezzel egy fiatal hölgy kezét elnyerve. Vajon hogy csinálta?

A Kanizsai élet-ben, mint a címe is mutatja egy kicsit a korabeli városi életet ismerhetjük meg részletesebben. Milyen szabályok, bűntetések voltak a városban. Érdekes történelmi kitekintés.

A Leányvári történetben legelőször is megismerhetjük, hogy miért is hívják így. Másrészt azt, hogy a kanizsai polgárok hogy teszik lóvá a Batthyány-család helyi cselédjeit. Egy szórakoztató, kedves kis történet, leleményességről, kitartásról, ügyességről.

A forradalom alatt a 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatti Nagykanizsát mutatja be. Mit éreztek a korabeli lakosok, milyen tetteket hajtottak végre a magyar huszárok ebben az időszakban.

Halis István egy szórakoztató, érdekes és izgalmas munkát készített Nagykanizsáról, már 1896-ban! Napjainkban is kiváló és remek olvasmány, a nyelvezete régies, de közérthető. Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, aki szeretné jobban megismerni Nagykanizsát.

A munka online is elérhető és olvasható a Halis István Városi Könyvtár oldalán az alábbi linken: https://hivk.nagykar.hu/kincseslada/helytort/halis_istvan/index.htm

Jó olvasást!