Halis István: Kis ember nagy bottal. Háborús idill

2015.02.04 14:49

Jelen ajánlómban egy igazi kuriózumot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Nagykanizsa városa ebben az évben (2015-ben) ünnepli Halis István születésének 160. évfordulóját. Tiszteletére az egyik munkáját ajánlom Nektek. De ki is volt Halis István? Egy mondatban összegezve: a város helytörténésze, írója, múzeológusa, várospolitikusa és nem utolsósorban könyvtárosa. Nevét könyvtárunk is büszkén viseli, így is emléket állítva az ő munkásságának.

A kis ember nagy bottal című novella egy göcseji községben, Mumorban kezdődik. Az élet egyszerű és szép, de sajnos a kis közösségbe is begyűrűzik az első világháború és a férfiakat besorozzák. A besorozottak között találjuk Pajzs Adorjánt is, aki nemsokára megsebesül és a kanizsai kórházba kerül. Felesége úgy dönt, hogy fia, Józsika és lánya, Bábi fogják meglátogatni apjukat a nagyvárosban. A mű cselekménye innen kezdődik. Az anya nagyon félti a gyermekeit, fél hogy majd becsapják vagy bántják őket a városban.

A mű olvasása közben megismerhetjük milyen lehetett a korabeli élet Nagykanizsán, mennyire csodálkozhatott rá egy falusi gyerek a városi életre. Sőt kicsit a korabeli közgondolkodásba is betekintést nyerhetünk. A novella olvasása közben sokszor gondoltam arra, hogy a világ és az emberek felfogása és a bürokrácia nem sokat változott "röpke" 100 év alatt (Halis ezen műve jelenleg 94 éves). Úgy éreztem Halis gondolatai a mai világunkba is nyugodtan beilleszthetőek.

A műből való kedvenc soraimat is megosztom Veletek: "-Te nagyon tartalmas ember vagy Jóska, s azért sohase fogod kihasználni a szerencsédet. A nehéz ember mindig alant marad."- Elgondolkodtató és mai napig megfontolandó gondolat ez. Aki igazságos és becsületes ember, az kevésbé fog érvényesülni, míg a törtetők kihasználják az adódó lehetőségeket minden körlmények között.

Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom Halis István művét, hiszen a kora ellenére a mű nyelvezete egyszerű és közérthető. Tartalmát tekintve pedig egy kellemes szórakozást nyújtó időutazás a korabeli Nagykanizsára. A novella elolvasható online is a könyvtár oldalán az alábbi linken: https://hivk.nagykar.hu/kincseslada/helytort/halis_istvan/index.htm

De ha kedvet kaptatok további Halis műveket is találtok az oldalon. Jó olvasást Mindenkinek!