Göncz László: Kálvária

2013.08.08 10:49

A könyv elég friss, de úgy gondolom, hogy nem lett belőle nagy bestseller, mint mondjuk a Fejős Éva könyvekből. Annak ellenére úgy gondolom, hogy érdemes írnom róla, hogy kedvet csináljak ehhez a könyvhöz. Aki egy könnyed vidám regényre vágyik az máris, hagyja abba ennek a bejegyzésnek az olvasását, mert csalódnia kell.

A történet a második világháború elején játszódik a Muravidéken. De fontos szerepet tölt be a történetben Alsólendva települése ugyanis főhősünk Varga Péter a fiatal egyetemista innen származik. Mielőtt még az események részletezéséből csepegtetnék néhány részletet fontosnak tartom megemlíteni, miért is érdemes kézbe venni ezt a könyvet. Egy olyan műről van szó ahol átérezhetjük, hogy fiatalok ezreit, mint a vágómarhákat küldték a frontra, a hatalmi a túlkapásokat, a mérhetetlen gyűlöletet amely az emberekben volt (amihez elég volt csupán annyi, hogy más nyelven beszéljenek.). De még a legszörnyűbb élethelyzetekben is megjelentek és éltek jó emberek, akik nem akartak a sorba beállni. Akiknek fontos volt a becsület, az igazság, a család, a szerelem. De fontos megjegyezni, hogy az igazságot mindig a győztesek határozzák meg, ezért a "kisemberek" sokszor érzik, hogy az igazságérzetüket folyamatosan a sárba tapossák. De aminek külön örültem, hogy egy olyan világháborús regény került a kezembe, ami rólunk magyarokról, a mi érzéseinkről, viszontagságainkról szól. Fontos, hogy a mai fiatalok, idősebbek tisztában legyenek a magyar történelem ezen szeletével. Hiszen sokszor a mai magyar politika is szívesen hivatkozik ezekre az eseményekre és használja fel a mai napig politikai eszközként. Ezért jó ez a regény mert sok mindenre rávilágít. Talán a legfontosabb mondanivalója amit magamnak leszűrtem az volt, hogy mindig embernek maradni még akkor is ha az nem is olyan egyszerű.

 

Röviden a mű tartalmáról: Varga Péter és Klein Berta a két főhősünk. A cselekmény már ott elkezd bonyolódni, hogy a két fiatal szerelmes lesz egymásba, de a lány zsidó származású, amit a korban nem néznének túl jó szemmel ezért titkolniuk kell szerelmüket. A fiatalembert nemsokára besorozzák. De a csendőrségnél ajánlanak neki "állást". A jószívű, becsületes ember nem tud azonosulni a csendőrség értékeivel, ezért nemsokára menekülnie és bujdosnia kell. Ekkor kezdődik az ő "Kálváriája". Berta fogságba esik és deportálják zsidó származása miatt. Az ő hányattatásait párhuzamosan Péterével követhetjük nyomon. Emellett több figurát is megismerhetünk a műben mint például a hithű Gábor Dénes plébános személyét, a lelkükkel viaskodó német katonákat, a buzgó partizánokat, és az egyszerű szegény embereket, és a hatalomra éhes, bosszúszomjas ostoba embereket is.

Olvasásra érdemes ajánlom a művet. Sokat lehet belőle tanulni, fontos témákat boncolgat a regény. Az igaz történelmen alakuló jó kis drámai regény kerekedett belőle.

Zárszóként egy számomra meghatározó jelenetet emelnék ki a könyvből. Főhősünkhöz egy fiatal házaspár a gyerekeivel odamegy és beszélgetésbe elegyednek. Majd néhány percre a fiatal férfi a gyerekekkel kettesben marad. Akik mesélnek a fekete ruhás emberekről, akik mindenhova plakátokat ragaszgatnak amire az van írva, hogy "Felkoncoljuk" A szüleink mondták, hogy óvakodjunk ezektől az emberektől. Kérdeztük a szüleinktől, hogy mit jelent a felkoncolni szó? De nem mondták meg. A bácsi tudja? Nem. Sajnos nem tudom. A beszélgetés hamarosan lezárult. A fiú elgondolkozott. Talán jobb volt annak, aki meghalt ebben a szörnyű háborúban, mert legalább neki ezekre a kérdésekre nem kell megadnia a választ.

Remélem sikerült kedvet csinálnom a könyvhöz! Jó olvasást!