Géczi János, Csányi Vilmos: Őszi kék - két Homo sapiens beszélget -

2019.03.14 18:02

Jelen könyvajánlómban egy interjúkötetet mutatok be, a kérdező szerepében Géczi János író, míg az interjúalany Csányi Vilmos etológus. Az interjú igazából Csányi Vilmos életútja, tapasztalatainak, érzéseinek, gondolatainak átadása. Mint, ahogy a cím is utal rá egy összegzés a világ dolgairól olyan Csányi Vilmososan.

A kötetben több nagy téma is megjelenik, amik általában a társadalommal vagy a kultúrával kapcsolatosak, de egy-egy személyes történettel is fűszerezve van a beszélgetés. Megismerhetjük Csányi Vilmos szakmai útját, hogyan is vált azzá, akivé vált, egy világhírű etológussá. Megismerhetjük, hogyan jött az életébe az állatok szeretete és vizsgálata, hogyan alapozott meg Magyarországon egy teljesen új tudományterületet. Miközben olvassuk a beszélgetést, magát az embert és annak jellemvonásait is szép lassan megismerjük. Mikor milyen döntést hozott, ezek mikor voltak jó döntések, mikor voltak rosszak. Az egész interjúból érződik, hogy két jó barát őszintén beszélget, akik életük vége felé számadást végeznek önmagukkal.

A könyvben külön beszélgetnek Csányi Vilmos hőn szeretett kertjéről, a növények a fák szeretetéről. De megosztják véleményüket az étkezési szokásaikról, tapasztalataikról; az utazás jelentőségéről; a társadalmi szokásokról, csoportokról és az emberi barátságról; az öregségről és a halálról.

Mivel két intellektuális ember beszélgetéséről van szó, elkerülhetetlen, hogy a tudomány vagy a kultúra ne kerüljön szóba. Mint korábban említettem egy meglepően őszinte és személyes interjúról van szó, ezért senki ne lepődjön meg, hogy néha úgy érzi, hogy ez vagy az a rész most számára kellemetlen vagy nem ért vele egyet. Kell, hogy mások véleményét, tapasztalatait megismerjük, hiszen csak így tudunk dolgokat alaposan megvizsgálni. Például a halálról való beszélgetés számomra elég kellemetlen volt, hiszen Csányi Vilmos szavaiból az vehető ki, hogy nem hisz a halál utáni életben és a vallásokban, de ezen kár is meglepődni, a tudósok kutatásokban, megismerésekben, tapasztalatokban gondolkodó emberek, a vallás számukra sokszor megfoghatatlan. Én hiszek, ezért első olvasásra nehezebben fogadtam be amiket olvastam a témáról, de később mikor már ülepedett bennem, jó érzéssel töltött el, hogy elolvastam, megértettem a szerző álláspontját és tiszteletben tartottam. Már önmagában ezért megérte elolvasnom a könyvet.

Remek beszélgetés, inspiráló történetek, visszaemlékezés és meghajlás egy nagyszerű életút előtt.

Jó olvasást!