Gavin Mortimer: Legendás 12. Tizenkét különleges alakulat a második világháborúban

2016.01.30 22:02

Jelen könyvajánlómban egy könnyedebb stílusú második világháborús szakirodalmat mutatok be. A cím is mutatja, hogy a szerző 12 különleges alakulatot mutat be a második világháború történetéből. Amikor a címet először megláttam egyből a Piszkos tizenkettő című film jutott eszembe és a könyv elolvasása után már biztosan merem mondani, hogy nem véletlenül.

Hiszen a könyvben olyan alakulatok és olyan emberek életéről lehet olvasni, akik valami újat, valami váratlant hoztak a háborúba. A könyvben 12 különleges vezetőről, katonáról olvashatunk: Anders Lassen (Különleges Vízi Század); David Stirling (Különleges Légi Szolgálat); Edson Raff (82. légi szállítású hadosztály); Evans Carlson (Tengerészgyalogos kommandósok); Robert Frederick (1. Különleges Szolgálati Alakulat); Paddy Mayne (Különleges Portyázó Század); Ralph Bagnold (Mélységi Sivatagi Csoport); Junio Valerio Borghese (Tizedik Könnyű Flottilla); Friedrich August von der Heydte báró (Fallschirmjager); Adrian von Fölkersam (Brandenburgiak); Orde Wingate (Csinditek); Charles Hunter (5307. vegyes alakulat). Ezekről a kiváló vezetőkről egy-egy igényes fotó is bekerült a könyvbe, tovább színesítve azt.

12 név, 12 életút. A szerző rávilágít, hogy milyen tehetséges katonákról is van szó, mi is volt a szerepük a második világháborúban és milyen eredményeket sikerült elérniük a háborúban. A szereplők között találunk birteket, amerikaiakat, olaszokat és németeket is. Egy-egy fejezet elolvasásával egy-egy újabb harcteret is megismerhetünk a második világháborúból. Aki kézbe veszi ezt a könyvet az ne számítson arra, hogy a világháború nagy és sorsdöntő ütközeteiről fog olvasni, ez a könyv a háború egy másik rejtett oldalát fogja számunkra megmutatni. A könyvben komanndósokról, gerillaharcosokról, szabotázs akciókról fogunk olvasni. Nyílván ez a fajta hadviselés rendkívül veszélyes, hiszen olyan terepen kell tevékenykedni, harcolni, ahol az ellenség az úr. De a könyv remekül bemutatja azt is, hogy a legelső és egyik legnehezebb feladat az volt, hogy a hadvezetés egyáltalán elfogadja a terveket, az ötleket és a kommandós egységek felállítását. A felső hadvezetés elég ferde szemmel tekintett a kommandós egységekre és a gerillaharc modorra. Pedig a tapasztalatok vagy a technikai újítások, amiket használtak, hihetelen mennyiségű és értékű előnyt jelentettek a harcoló feleknek. Az életrajzok erről is szomorú tanúbizonyságot tesznek, hiszen ezen remek vezetők közül sokat félretettek vagy egyszerűen csak elfeledtek. Pedig jól kirajzolódik a könyvből, hogy a különböző komanndósakciók jelentős mértékben megnehezítették minden harcoló fél dolgát és jelentős mértékben hozzájárultak a katonai sikerekhez még ha ez sokszor ki sem derült.

Bátor emberek, bátor történetei ezek, akik szívósak voltak, mindig elöljártak és mindig harcra készen álltak. Érdekes és tanulságos könyv, hogyan fejlődtek ki az elit kommandós alakulatok, amelyektől a különböző hadvezetések nem mindig voltak elájulva, de sikereik tagadhatatlanok. Sőt, gondoljunk csak bele, a mai hadviselést már el sem tudnánk képzelni jól képzett elit feladatokra kiképzett alakulatok nélkül.

Kár, hogy a magyar kiadásban rengeteg az elütés és a szókihagyás, ez egy kicsit bosszantó, de a mű értékéből nem von le.

Jó olvasást!