Fredrik Backman: Életed üzlete

2019.04.14 16:58

Fredrik Backman-ról kijelenthetjük, hogy az érzelmek nagymestere, amellett, hogy remek regényeket is ír. A karakterei mindig életszerűek és munkáiban komoly kérdéseket boncolgat. Ami még érdekesebbé teszi az írót, hogy nincsen szüksége arra, hogy milliónyi oldalon keresztül bontsa ki a történetét, kisregényei olyanok, amik még hetek, hónapok után is az ember fejében motoszkálnak. Az életed üzlete című kisregénye egy ugyanilyen izgalmas, érzelemdús kisregény. A mai napig a hatása alatt vagyok.

A történetből megismerhetünk egy nagymenő üzletembert, aki mindent elért az életben, amit csak ellehetett, mégsem nevezhetjük boldognak. A másik főszereplőnk pedig egy kislány, aki súlyos betegséggel küzd és az orvosok szerint nincs túl sok ideje vissza. Ismerjük a világot és annak működését, egyáltalán nem az igazságosság vagy az érdemek szintjén működik...

A férfi életét szép lassan megismerjük, hogy a sikerei ellenére az élete egyáltalán nem irigylésre méltó. Amit ellehetett rontani az életben, azt elrontotta. Mégis van bennne valami különös, ami nem teszi negatívvá ezt a szereplőt. A kórházban a férfi és a kislány össze ismerkedik és talán meg is kedvelik egymást. Elindul a vesszőfutás, hogy megváltoztassák a sorsukat.

Számomra a regény mondanivalója, hogy sosem késő újrakezdeni, mindig ki lehet javítani az elkövetett hibákat, csak erőt kell vennünk magunkon és cselekedni kell. És egy nagyon komoly kérdés is felmerült bennem. Vajon mire lennénk képesek azért, hogy egy szerettünket megmentsük? Vajon meddig tudunk és akarunk elmenni?

A regény érzelmileg felkavaró volt, röpke egy óra alatt elolvastam, de még mindig elgondolkodva emlékezek vissza a történetre. A szöveg mellett az illusztrációk is nagyon hangsúlyosak, amik csak növelik  a könyv és a történet értékét.

Gyors, rövid történet, rólunk emberekről, döntéseinkről és lehetőségeinkről. Ne hagyjátok ki!

Jó olvasást!