Francesca Simon: Rosszcsont Peti és a foci

2018.03.29 16:08

Jelen könyvajánlómban újra egy gyerek könyvet mutatok be, amelyet az író és a kiadó kezdő olvasóknak ajánl. De emellett, tapasztalatból mondom, hogy esti mesének is tökéletes. A Rosszcsont Peti főcímen futó könyvből egy egész sorozat készült, amikben Peti furcsábbnál, furcsább kalandjait ismerhetjük meg.

A jelen könyvet én is a fiamnak vitten haza, hogy esti mese gyanánt felolvassak belőle neki. Minden egyes könyvben négy darab kisebb történet találhatő. Ebben a következők vannak: Rosszcsont Peti naplót javít; Rosszcsont Peti és a foci; Rosszcsont Peti vásárolni megy; Rosszcsont Peti ősellensége.

Rosszcsont Peti mindig azt gondolja magáról, hogy ő semmi rosszat nem tesz, mindig a körülmények a testvére, a szülei a hibásak ha valami rossz történeik. Természetesen ő mindig csak áldozat és erről meg is győzi magát. Az első történetben a testvérének naplót kell készíteni, amit az egész iskola előtt felolvashat majd, és természetesen Petinek meg kell tudnia mit is hazudozik össze róla a testvére abban a naplóban... A második történetben a sport és a foci van a középpontban, hiszen egy focimeccs keretén belül lehetőség nyílik arra, hogy a győztes 2 darab jegyet kapjon a Manchester United elleni bajnokira. A gyerekek pedig nem ismernek olyan eszközt, amit ne lehetne bevetni a győzelem érdekében... A harmadik rész a szülők és a férfiak rémálmát boncolgátják a vásárlást, azon belül is a legrosszabbat a ruha vásárlást. Peti anyukájának már az kész küzdelem, hogy a boltba eljutassa a fiát és a bonyodalmak még csak ezután kezdődnek igazán... A negyedik történet pedig olyan, amilyet mindenki átélt már élete során. Mindenkinek van/volt egy "főellensége" az életében. Petinek is megvan a maga nemezise mégpedig Basás Bálint személyében, aki már az első napo zsarolni kezdi Petit közös múltjuk miatt. De Petit nem olyan fából faragták, hogy ne próbálná meg felvenni a kesztyűt, és a bosszú nem is olyan sokáig várat magára...

Kedves életszerű történetek egy izgága csibész gyerek életéről. Felnőttként olvasva jó érzés volt olvasni, hiszen ilyen vagy ehhez hasonló történetek mindannyiunk életében megtörténtek. Másfelől megnyugtató, hogy nem csak a mi gyerekeink "rosszak". Mindenhol vannak eleven kis lurkók. A fiamnak is nagyon teszettek a történetek, sokat nevetett rajtuk. De a legőszintébb megnyilvánulása az volt, amikor az egyik történetben a következőt mondta nekem: "Apu ez a gyerek hülye." - "Nem fiam csak rosszcsont."

Csibész gyerekeknek kötelező! Jó olvasást!