Csányi Vilmos: Jeromos, a barátom

2017.08.20 20:41

Csányi Vilmos, mondhatom, hogy hazánk egyik leghíresebb etológusa, aki nem mellesleg nagy jól is ír. Ami számunkra külön örömhír, hogy nem csak szakmai cikkeket és publikációkat ír remekül, hanem nekünk egyszerű földi halandóknak is közérthetően és izgalmasan tudja elmesélni az állatok természetét, rítusait, ösztöneit, gondolatait.

Jelen könyvében ráadásul a személyes érintettsége is megjelenik, végtelenül őszintén. Jeromos, a szerző kutyája, akinek a segítségével rengeteg érdekes dolgot tár az olvasók elé. Mit tudhat egy kutya? Képes gondolkodni? Összefüggéseket észrevenni? Megtanulni új dolgokat? Ezekre a kérdésekre mind mind válaszokat kapunk egyből a könyvből, miközben ráaadásul jól is szórakozunk Jerke és Csányi Vilmos kalandjain. Láthatunk nyúlvadászatot, egyszerű parki sétákat, duzzogást, sőt kutya és ember "beszélgetésének" is tanúi lehetünk. Odáig merészkedek, aki elolvassa ezt a könyvet nagyon sokat tanulhat a kutyák ternészetéről, érzéseikről, ösztöneikről, szükségleteikről, ezáltal jobb gazdává is válhatnak. Véleményem szerint a szerző titokban ebben reménykedik. Az olvasó egy szakkönyvet tart a kezében, de mégsem! Egyszerűen foglamazva szórakozva tanulhatunk. Én pár oldal után megkedveltem történetünk hősét Jeromost, aki végig csak hozza önmagát. Ember-állat viszonya elég érdekesen működik a világunkban. Hol sikersztori, hol eléggé elkeserítő, ahogy más fajokkal bánunk a világban. De az ember-kutya viszonya az elgondolásunkban sokkal mélyebb, szent és sérthetetlen. De ez is egy kapcsolat amelyben tevékenyen részt kell venni. Figyelni, tanulni kell, összehangolódni. És ha képesek vagyunk megérteni a kutyánkat akkor képesek lehetünk más állatfajokkal is rendezni a viszonyunkat. (Természetesen ez csak az embereken múlhat...)

A könyv ráaadásul remekül van illusztrálva László Bandy rajzaival, amely minden egyes alkalommal mosolyt csalt az arcomra. Köszönet érte.

Érdekes, tanulságos könyv az ember legjobb barátjáról, aki képes még a legrosszabb napokon is képes feldobni az embert. De bevallom szerintem ez a könyv is képes rá.