Bryan Cartledge: Trianon egy angol szemével

2019.07.25 14:20

Ha a magyar történelemben egy olyan eseményt kell keresni, ami komoly mélységű és még mindig komoly vitákat gerjeszt, akkor ez a trianoni békeszerződés. Nagy kihívás úgy írni, beszélni erről az eseményről, hogy az ember félretegye a saját érzelmeit. Rengeteg nagyszerű írás és történész foglalkozott a témával, többek között Romsics Ignác, aki remekül és tárgyilagosan dolgozta fel a témát. De a történelemben vagy egy esemény olvasásakor mindig érdemes megnézni, hogy a másik oldal, hogyan látta ugyanazt a szituációt. Bryan Cartledge nem kevesebbre vállalkozott, minthogy egy angol szemével, egy angol történész szemszögéből írta meg a magyar történelemnek ezt a tragikus fejezetét.

Cartledge kiindulópontja is egy kicsit szokatlan, hiszen nem az események irányából építi fel a munkáját, hanem két, a magyar történelemben meghatározó alak köré építi fel a munkáját, Károlyi Mihály és Bethlen István életrajzán keresztül ismerhetjük meg a történéseket az első világháború után. A könyv jól tagolt, szépen követhetőek a történelmi események és ami a legfontosabb, hogy nem egy száraz tudományos munkáról van szó, hanem egy közérthető szakirodalmi munkáról, ami olyanok számára is élvezhető, akik keveset tudnak erről a korszakról és a trianoni békeszerződésről. A könyvet időrendi táblázat zárja a könnyebb használhatóság kedvéért.

És miért is érdekes ez a könyv? Mert, Cartledge egyáltalán nem akarja felmenteni a szövetségeseket, felhívja a figyelmet a hibákra, amiket a franciák, olaszok, amerikaiak és angolok elkövettek. Olyan érdekességekre is felhívja a figyelmet, hogy mi voltunk az egyetlen olyan vesztes ország, amely egy másik vesztes országnak kellett területeket átadnia (Ausztriának) és Ausztria volt az egyetlen olyan vesztes ország amely területeket szerzett. Cartledge felhívja arra is a figyelmet, hogy Magyarország volt az a vesztes ország amely a legnagyobb területi veszteséget szenvedte el. Az időszakban fennálló fejetlenséget is érzékletesen tárja az olvasók elé. Hiszen a románok egészen Budapestig nyomulnak előre, amire nem volt felhatalmazásuk és ami mozdítható volt azt vitték. Külön követeket kellett Romániába küldeni, hogy egyáltalán még szövetségesek-e hiszen, amit csinálnak arra nincsen felhatalmazásuk.

Nagyon izgalmas volt látni Károlyi és Bethlen sorsát a nagy történelmi események közepette, ők hogyan próbálkoztak elérni a céljaikat, mik voltak a tetteiknek a fő mozgatórugói és mit is sikerült ezekből megvalósítani.

Bryan Cartledge Trianon utóéletével is foglalkozik. Olvashatjuk és láthatjuk, hogy Németország a bécsi döntésekkel olyan húrt pendít meg, aminek a magyar politikai vezetés nem tud ellenállni és belesodor minket, a második világháborúba.

Egy közérthető, tárgyilagos, izgalmas munka, mely a Trianonnal foglalkozó művek között alapműnek számít.

Jó olvasást!