Bischofné Hesinger Katalin: Biheka meséje

2017.04.13 16:10

Mostani könyvajánlómban ismét egy mese kerül terítékre. A cím szereplője Biheka, aki Földanyának az elsőszülött kistündére. Mondhatjuk úgyis, hogy ő lesz a mese narrátora, aki végigkalauzol minket ezen a nem mindennapi történeten.

A történetünk egy kis szigeten kezdődik, ahova egy világhírű bohóc, Jonatán érkezik. Már a kikötőben találkozik három kisgyerekkel Csellengővel, Spekulával és Karolával. A gyerekekről hamarosan kidrül, hogy szökésben vannak még pedig a helyi árvaházból. Itt kezdődik a mi mesénk. És az egyik kedvenc jelenetem is már itt a könyv elejeén elhangzik. Jonatán a bohóc a csapat vezérével Csellengővel beszélget. A fiú pánikba esik és a többieket hátrahagyva nem foglalkozna mással csak saját magával. Ekkor Jonatán ezt válaszolja neki: "Állj meg ott, ahol vagy! Legkönyebb odébbállni, ugye? Megcsinálni a balhét és gyáván megfutamodni! Cserbenhagyni a kisebbet, a gyengébbet?"

Úgy gondolom, hogy ez a pár sort rengeteg mai fiatalnak, sőt felnőttnek is ellehetne, elkellene mondani. Hatlams igazság rejlik benne, engem nagyon megfogott.

Jonatán döntsére jut és a három kis lelencet maga mellé veszi. Úgy élnek, mint egy igazi család. Egy kis tündéri segítséggel szépen alakulnak a dolgok. Egy kis összerakott család mindennapjaiba, életébe nyerünk betekintést. A történet szívmelengető és ami fontos nem csak gyerekeknek nyújt élményt. Nekem felnőttként rengeteg gyerekkori emlékemet a felszínre hozott. Mindig is szerettem az olyan könyveket, ahol olvasás közben akaratlanul is mosolyra görbül a szám. Biheka meséje ilyen.

Az életről, a küzdésről a felelősségvállalásról is szól ez a tanmese. Tanmese arról, hogy vannak jóemberek, akik képesek nagyszerű dolgokat véghezvinni a világban. Bízom benne, hogy ezek az emberek nem csak a mesékben léteznek, hanem itt járnak közöttünk.

Mindenkinek ajánlom, hogy induljon el egy remek utazásra Jonatánnal és a gyerekekkel!

Egy biztos én újra tudok hinni a tündérekben!