Bíró Szabolcs: Anjouk III. rész. Az utolsó tartományúrig

2016.07.30 15:45

Egyszer minden történet a végére ér... A miénk is.

Általában egy történet lezárulásakor szomorúak vagyunk, hiszen valami lezárul, valami hiányozni fog. Olyan ez mint az élet, van eleje és vége és épp ettől lesz egyszerre szomorú és csodálatos. Ahogy a szerző tervezte a trilógia is lezár egy korszakot. Ebben a fejezetben Bátor Attila története fog révbe érni. Bevallom őszintén, amikor elolvastam Az utolsó tartományúrig kötetet, rengeteg érzés és emlék jutott eszembe. Bátor Attila és családja nem valós történelmi szereplők, de Bíró Szabolcs úgy fűzi őket bele a magyar középkorba, mintha valóban egy korábban élt családtörténetét olvasnánk. Emlékszem, amikor Bátor Vilmos hazaérkezett a Szentföldről és elmegy testvére gyermekéért Attiláért és úgy dönt Ő lesz az, aki felneveli a fiatal fiút. Láttuk, ahogy megérinti a szerelem, ahogy fiatal lovagként az igazságért küzd, majd látjuk őt a fiatal király Károly Róbert oldalán, mint a liliomos lovag. (Ha nem olvastátok és kiváncsiak vagytok Bátor Attila fiatalkori kalandjaira, akkor olvassátok el Bíró Szabolcs: Non nobis domine I-II. kötetét!)

Attila és Ágnes ebben a kötetben újra egymásra talál, de kapcsolatuk végzetes sebet kapott. (Engedjetek meg egy személyes megjegyzést. Én nagyon megorroltam Ágnesre és viselkedésére. Úgy gondolom, Ő lehetett volna a kulcs, hogy Bátor Attilát "visszahozzák az életbe". Nem nagyon értettem a döntését, én úgy éreztem, elengedte a férje kezét és csak magával foglalkozott a férjével nem.) A magyar történelemben is komoly mérföldkőhöz érkezett a szerző, Károly Róbertnek sikerült országában megszilárdítania a hatalmát és legyőznie régi nagy ellenfeleit. Egy nagy ütközete van hátra az új rend teljes kiépítéséhez, Babonics János az utolsó tartományúr, aki ennek a grandiózus tervnek az útjában áll. De Károly Róbertnek van még egy égető feladata, amit meg kell oldania, mégpedig a trónöröklés kérdését...

Ebben a részben sokat találkozhatunk Gutkeled Miklóssal és Lackfi Jánossal is. Szerepük egyre nagyobb Károly Róbert sakktábláján, de akkor, hogy fér el mellettük Bátor Attila? A végső harc meghozza Bátor Attila nyugalmát?

Az utolsó tartományúrig cselekményszálakat zár le, újakat nyit. Emberi sorsok érnek véget, de újak kezdődnek. A magyar középkor sem volt kivétel az élet körforgásával szemben, úgy ahogy egyetlen korszak sem és erre Bíró Szabolcs remekül ráérzett és elénk tárta. De ahogy az élet nem állhat meg úgy ő sem, hiszen az Anjouk első trilógiáját lezárta, de várjuk az izgalmas folytatást!

Jó olvasást!