Bíró Szabolcs: Anjouk I. rész. Liliom és vér

2015.06.15 20:53

Jelen könyvajánlómban ismét egy Bíró Szabolcs regényt mutatok be. Ne haragudjatok rám, egyszerűen annyira jó regényeket ír, hogy a fanatikusává váltam. Jelenlegi regénye egy komolyra tervezett regényfolyamnak az első kötete. Egy lényeges dolgora már a legelején fel kel hívnom az olvasók figyelmét. Korábban már bemutattam a Non nobis domine és a Bátor család történetét. Ezt a két kötetet tekinthetjük az Anjouk előzményék is, hiszen ugyanúgy a Bátor család és Károly Róbert a főszereplő csak kilenc évvel később. Személyes megjegyzés: én mindenképpen ajánlom, hogy aki belevág előbb olvassa el a Non nobis dominét, hiszen így a szereplők előéletét is megismerheti és közelebbinek is érezheti őket, de természetesen a történet enélkül is értelmes és izgalmas.

A cselekmény tehát a Rozgonyi csata után kilenc évvel kezdődik. Csák Máté halott, itt a nagy esély Károly Róbert számára, hogy megszerezze a Felvidéket és a birodalmához kapcsolja. Bátor Attila viszavonultan vezeti dubica-i gazdaságát, de régi barátja felkeresi őt és korábbi ígérete betarására kötelezi.

A szereplők ,főleg Bátor Attila és Károly Róbert jelleme jelentős fejlődésen mennek át, szó szerint megférfiasodtak az eltelt időben. A kitalált szereplők mellett a magyar történelem fontos alakjait is megismerhetjük. Többek között: Gutkeled Miklóst, Lackfi Istvánt, Zách Feliciánt és természetesen Károly Róbertet is.

A regény és a szerző hű önmagához és egy nagyon olvasmányos és történetileg hiteles történelmi regényt ad a kezünkbe. A korabeli várostromokon keresztül, a politikán át a vacsorákig mindenbe bepillantást nyerhetünk. Károly Róbert vajon eléri a kitűzött célját? Mi fogja feltámasztani a liliomos lovagot? Mi lesz a Bátor család sorsa? Ezek mind előttünk álló kérdések, csak kívánni tudom a szerzőnek, hogy folytassa tovább.

Úgy gondolom, hogy egy régen várt igényes magyar történelmi regény, ami minden korosztály számára remek szórakozást nyújthat. Mindenkinek nyugost szívvel ajánlom.

Jó olvasást!