Bíró Szabolcs: Anjouk 2. rész. Lángmarta dél

2015.11.30 17:25

Végre kézbe kaptam az Anjouk regényfolyamának  2. kötetét a Lángmarta Délt.

Főhőseink története nem túl rózsásan fejeződött be az első kötet végén és a folytatás sem tűnik könnyűnek. Bátor Attila magányos hősként rójja az országot és keresi eltűnt családját, de vele együtt keresi igaz énjét is. Bíró Szabolcs a rá jellemző alapossággal figyelt oda a történelmi hűségre is. Olyan fontos és érdekes kérdésre is rávílágított, mint a rabszolgaság kérdése Magyarországon a középkorban. Iskolában, tanórákon mindig beszélünk a jobbágyok a parasztok helyzetéről, de mi van a rabszolgákkal? Mintha egyszerűen eltűnt volna a magyar történelemből vagy nem is létezett volna. Remek és elgondolkodtató történelmi adalék.

A regény számomra kicsit nehezen indul be, olyan mintha egy hatalmas felvezetés lenne a csúcspont előtt, de a csattanó természetesen nem marad el.

Számomra kiemelendő figura Piast Erzsébet Károly Róbert feleségének alakja. Egy intelligens, csinos királynő, aki tudja, hogyan kell a háttérből a szálakat mozgatni. A személyes történetek mellett a "történelem eseményei" sem állnak le. Subics Mladen horvát bán hatalma Horvátországban rogyadózni látszik, Károly Róbertnek eljött a megfelelő alkalom, hogy hatalmát ezen a részen is megerősítse. Még egy apró, de annál jobb és szívhez szóló részletre hívnám fel a figyelmet. Ebben a részben felbukkanik egy epizódszereplő Toldi Lőrinc és a kisfiát is megismerhetjük, aki 3 évesen vaspatkókat hajlítgat a puszta kezével! :) Remélem a következő könyvekben még hallunk róla! (Én nagyon örülnék neki!)

Ebben a könyvben kerül sor a mühldorfi csatára is, amit a lovagkor utolsó csatájának is szoktak nevezni. Lackfi István kapja azt a feladatot, hogy a magyar lovasságot csatába vezesse. Lackfi István személye az amelyik számomra nagyon imponáló. Egyrészt, a vezetői képességei és harcitudása miatt, másrészt, mert megmutatja, hogy meddig képes elmenni egy barátért.

Szólnom kell még néhány szót Lászlóról Bátor Attila gyerekkori barátjáról, aki szökésben van és több szörnyű gyilkosság is a lelkén szárad már. Keresi a helyét a világban, de rájön, hogy nem is olyan könnyű új életet kezdeni, mint azt korábban gondolta. Attila és László útjaik újra kersztezik egymást, de vajon van még visszaút?

Kalandregény, történelmi regény, de jóval messzebb mutat ez a regény ezeknél a hívószavaknál. Külön öröm számomra, hogy Bíró Szabolcs megmutatta, hogy igenis lehet írni egy izgalmas jó magyar történelmi regényt! Köszönet érte! Várjuk a folytatást!

Jó olvasást Mindenkinek!