Bihari Péter: 1914. A nagy háború száz éve

2015.12.20 17:45

Jelen könyvajánlómban egy magyar történész tollából származó első világháborús szakirodalmat szeretnék bemutatni. Mint tudjuk az első világháború 1914-1918 között zajlott, ami azt jelenti, hogy 2014 és 2018 közötti események most 100 évesek. A könyvkiadók és a kiadók sem restek, hiszen mindenki méltó módon szeretne megemlékezni a történtekről, a történelem eme fájdalmas epizódjáról. Jelen mű szerzője sem gondolkodott másként és egy nagyon érdekes és hasznos könyvvel ajándékozott meg bennünket.

A könyvben négy nagy fejezet található, az első rész a "boldog békeidők"-kel, a nagyhatalmi konfliktusokkal és 1914 végzetes nyarával foglalkozik. A második fejezetben olvashatunk az 1914-ben elkezdődő harci cselekményekről, a mozgóháború kudarcáról, az anyagcsatáról, a lövészárok háborúról és a konfliktus egész világra való kitrejedéséről. A könyv külön is megemlítendő komoly értéke, hogy a Osztrák-Magyar Monarchia kérdését a világ eseményeibe ágyazva olvashatjuk. Szerintem nagyon fontos, hogy magunkat a konfliktusba helyezve értékeljük és értelmezzük nem pedig különálló események soraként. A harmadik részben olvashatunk a politikai csatározásokról a nagyobb offenzívákról (pl. Verdun, Somme, Isonzó, Doberdó), diplomáciáról és a hátországról. A negyedik rész a háború végével és az antant diadalával foglalkozik, az összeomlással és a különböző forradalmakkal.

Ugye, mint már korábban említettem sokan és sokfélén megírták már az elsővilágháború történetét. Akkor ez a könyvt tud újat nyújtani számunkra? A válaszom határozott igen. (De nyitott vagyok mások véleményére is! :) ) A nagy fejezetek kicsi részfejezetekre, részekre vannak bontva, amelyek egy-egy fontos eseménytörténetet mesélnek el számunkra, de mindegyik végén található egy kiemelt (vastagított rész), ahol egy kis plusz érdekesség, még egy kis adalék megtalálható, gondolok itt korabeli újságcikkekre, naplóbejegyzésekre, levelekre, viccekre. Ezek a plusz adalékok megváltoztatják, feldobják a szerző mondanivalóját és nem mellékesen mutatják a munka precizitását és az író felkészültségét. Emellett rengeteg illusztrációval, korabeli fotókkal, propaganda anyagokkal, korabeli plakátokkal színesítette munkáját.

Nyílván nincs lehetősége, hogy  minden egyes témánál részletekbe bocsátkozzon, hiszen az így terjedelmes munka olyan méretűvé növekedett volna, hogy már a mérete elrettentené a leendő olvasókat. Már magában a könyvben, de a végén a bibliográfiában is rámutat a fontosabb első világháborús regényekre és memoárokra, de külön minden egyes fejezethez készített bibliográfiát, ami önmagában egy hatalmas és remekül hasznosítható anyag. Ha szépséghibáját lehet említenem ennek a könyvenk az a betűméret és a sortáv lehet, egy ekkora munkánál itt lehetett még helyet nyerni, de számomra néha nehézkes volt az olvasás, egy kicsit egybefolyt a szöveg.

Bihari Péter méltó emléket állított az első világhábórúnak, egy remek történelmi szakirodalmat hozott létre. Mindenkinek tudom ajánlani, aki szeretné megismerni az első világháború történetét, aki tanulni szeretne vagy tisztábban szeretné látni a 20. század "őskatasztrófáját". A könyv egy alapmunka, de az első világháborúról szükséges egy minimális alaptudás a megértéséhez.

A szerző második nagy fejezete elé választott idézetet szeretném én is megosztani: "Ez a háború eldurvítja a szívet és a lelket, és az embert minden emberi iránt érzéketlenné teszi." Az első világháború biztosan ilyen volt, de tovább megyek, minden háború ilyen. Ezért kell ismernünk a történelmünket, a nagy háborúkat, hogy tanuljunk belőlük és ne kelljen soha többet átélnünk a borzalmakat.

Jó olvasást!