Benyák Zoltán: A nagy illúzió

2017.07.23 15:49

2017. május 26-án író-olvasó találkozón járt Nagykanizsán Bíró Szabolcs és Benyák Zoltán. Nem kicsit izgultunk, és nem kicsit örültünk, hogy két jeles kortárs írót fogadhattunk a könyvtárunkban. Bíró Szabolcs már több regényével foglalkoztam a blogon, sőt nyugodtan beismerhetem, hogy az egyik kedvenc íróm. De, sajnos Benyák Zoltánról túl sok mindent nem tudtam, addig amíg Kanizsára nem érkezett. Egy nagyon érdekes, impulzív találkozót tartottak, ahol megfogott, hogy hogyan beszél a regényeiről, mit gondol a munkáiról. Igazán élvezetesre sikeredett. A végén nem is sokat gondolkoztam rajta és megvásároltam a Nagy illúzió című regényét. Úgyhogy a jelenlegi könyvajámlónak ez a rém egyszerű apropója... Csapjunk is bele!

Még előljáróban annyit, hogy a regény egy kicsit a sci-fi és a valóság között lehetne elhelyezni. Teljesen rendhagyó könyvet mutatok be, általában nem szoktam ezt a műfajt kedvelni, de hát a puding próbája az evés és Benyák Zoltán rá a garancia.

Főszereplőnk Tom Pastor egy londoni festő, akinek az élete teljesen félrecsúszik. Semmi sem sikerül, semmi értelmét nem látja az életének, talán kicsiny reménysugara az életében egyedül a lánya. De hát nem kell senkinek taglalnom, hogy az élet sokszor nem úgy alakul, ahogy elképzeljük. Tom Pastornak sem sikerült semmi maradandót alkotnia. De mi van ha van egy második esély? Ha még nincs veszve semmi, ha a halál is elénk dob még esélyt? A regény itt csap bele igazán a közepébe és itt kezdi el csak a szerző is igazán elengedni a fantáziáját. Tom Pastor meghal és egy sivatag közepén ébred, ahol egy fiatal lány veszi fel és indulnak el egy őrült küldetésre, ami talán még megmentheti Tom-ot, hogy legalább egyszer a "nemlétben" jól csináljon valamit. Innéttől kapaszkodjon meg az olvasó, mert innéttől minden megtörténhet, nem szab a fatáziának semmi határt. Itt minden halott megtalálható, akire még emlékeznek az élők. Így ne lepődjünk meg, ha az autópálya közepén egy elefánton utazó római légiónáriussal, vagy  a kocsmában együtt piáló Hemingway és Poe látványával találkozunk. Nekem végig nagyon tetszettek ezek a "híres halottak", akik folyamatosan felbukkantak a regényben, mindig vártam, hogy ki lesz a következő, akivel Tom összefut vagy ki lesz az aki segíteni fogja a küldetésében. Egy-egy meghatározó szereplő, aki már nincs közöttünk, mindig mosolyt csalt az arcomra.

De fontos megemlítenem, hogy nemcsak könnyű sétakocsikázásról van szó a halottak világában, eléggé veszélyes világról van szó, ahol ha hihetetlenül is hangzik, de elég könnyen meg lehet halnii. És nem szabad megfeledkezni a keselyűemberről sem, aki eljön azért a halottakért, akire már senki sem emlékszik az élők világában és elviszi az örök enyészetbe.

Vajon sikerül Tomnak véghez vinnie a küldetését? Megtalálja a békéjét? Az esélye megvan rá, csak élnie kell vele. Szálljatok be a kocsiba és száguldjatok végig Tommal a halál birodalmán! Nem fogtok csalódni!

Remélem még hallunk a szerzőről! Jó olvasást!