Bear Grylls: Valódi hősök. Igaz történetek hősökről, akik soha nem adták fel

2017.05.15 17:37

Napjainkban Bear Grylls neve szó szerint márkává nőtte ki magát. Nevezhetjük a túlélés nagymesterének, A Discovery Channel-en futó műsora elhozta neki a világhírnevet. Ifjúsági regények, akciódús kalandregények, életvezetéssel, edzéstervekkel foglalkozó könyvek fűzödnek a nevéhez. De vajon neki is voltak/vannak példaképei? Vajon milyen történetek, emberek inspirálták arra, hogy ezzel foglalkozzon? Kik Bear Grylls hősei?

Hát, ha nem tudod akkor ez a legjobb a könyv amit a kezedben tartasz, mert az összes kérdésedre választ kapsz. De, ha amúgy nem nagyon izgat maga Bear Grylls, akkor se aggódj, mert ez a könyv tele van nagyszerű, inspiráló, lenyügöző és néha hátborzongató  igaz történetekkel. Egyrészt megismerhetjük azt, hogy mire nem képes az ember a túlélése érdekében. El sem tudjuk képzelni, hogy meddig vagyunk hajlandóak elmenni, hogy az életünket megmentsük. Gondolok itt a kannibalizmusra, a vizeletünk elfogyasztására, vagy akár a saját karunk levágására! Gondoljunk csak bele, vajon mi meg mernénk tenni?- Elsőre biztosan sokunk rá vágná, áhh én erre nem lennék képes. De ezeknek az embereknek a nagy része maga se gondolta, hogy képesek lesznek véghezvinni, sőt életben maradniuk! Ők elsősorban nem a hírnevet keresték hanem egyszerűen, egy baleset egy véletlen folytán kellett az életükért megküzdeniük.

De találkozhatunk "nyughatatlan" szívű emberekkel is a könyvben, akik a természetet, saját magukat és néha a sorsot hívták ki maguk ellen. Felfedezők, hegymászók, akik a hírnévért, a dicsőségért a végtelenségig képesek voltak elmenni, és nem egy közülük az álma, vágya áldozatává vált.

Találkozhatunk a könyvben még harcosokkal, katonákkal, akik a végsőkig küzdöttek a céljukért. Mint például Nancy Wake aki, a második világháborúban egy régi biciklin majdnem a teljes Tour de France-ot letekerte, hogy az ellenállás számára fontos információkat leszállítsa. Vagy a blogon már korábban bemutatott Marcus Luttrell, aki Afganisztánban több súlyos sérüléssel felvette a küzdelmet a tálibok ellen és élve kijutott az ellenséges zónából.

Bear Grylls történeti érdekesek, érdekfeszítőek, inspirálóak, néhol elgondolkoztatóak, hol pedig szomorúak.

Felsorolás szintjén felsorolom, hogy kiknek a hihetetlen történeteibe nyerhetünk betekintést: Nando Parrado; Juliane Koepcke; John McDouall Stuart; James Riley kapitány; Steven Callahan; Thor Heyerdahl; Jan Baalsrud; Louis Zamperini; Alistair Urquhart; Nancy Wake; Tommy MacPherson; Bill Ash; Edward Whymper; George Mallory; Toni Kurz; Pete Schoening; Joe Simpson; Chris Moon; Marcus Luttrell; Aron Ralston; Sir John Franklin; Scott kapitány; Roald Amundsen; Douglas Mawson; Ernest Shackleton.

Remek szórakozást nyújtó igaz történetek! Vágjatok bele a kalandba!