Bart Moeyaert: Duett hamis hangokra

2019.03.10 21:20

Néha-néha napján kinek nem jut eszébe az első nagy szerelem. Van, akinek annyira jól sikerül, hogy elsőre megtalálja a nagy őt, de szerintem ez a ritkábbik eset. Többségünk esetében egy szép és nosztalgikus emlékké változik, amire jó visszaemlékezni.

Nem régen 13-14 éveseknek kellett mesélnem a szerelemről az első szerelemről. Probáltam rendesen felkészülni, hogy se túl száraz se túl nyálas se legyek a témában. Így jutottam el a szerző regényéhez, ami egy igazi első szerelemről szól, 13-14 éveseknek, de felnőttként is szívesen olvastam és szép emlékeket idézett fel bennem. Jó volt, hogy újra eszembe jutott, hogy milyen is volt úgy csókolozni, hogy fel kellett állnom, az útpadka szélére, hogy felérjem a barátnőmet! Még most is mosolygok rajta.

A történet két főszereplője Lander és Liselot. Liselot-ék nemrég költöztek a városba és félve lép be az új osztálytársai közé. Igazából már az első találkozásuk alkalmával megvan a szikra a fiatalok között és elég gyorsan rájönnek arra is, hogy szükségük van egymásra. Gondtalanok, boldogok élvezik az együtt töltött idő minden egyes percét és ez így is van rendjén, sőt szép lassan közös barátaik és hobbijaik is vannak. De nyílván ez így túl szép és túl egyszerű lenne, a világ és az emberi kapcsolatok ennél azért sokkal bonyolultabbak hát ha még tinédzserekről van szó. Egy egyszerű félreértés a szakítás szélére sodorja  a fiatal párt és ennél sokkal több mindent is elveszíthetnek. A könyv érdekessége, hogy a fejezetek úgy váltakoznak, hogy egyszer Liselot egyszer pedig Lander szemszögéből látjuk az eseményeket, felváltva látjuk a főszereplők érzéseit, vágyait, gondolatait.

Egy nagyon tartalmas és szép regény a szerelemről. Néhány érdekes adalék még a könyvhöz. Meglepő módon a könyv eredeti megjelenése réginek mondható, hiszen eredetileg 1983-ban jelent meg. De a megjelenés dátuma ne tévesszen meg senkit, ha a fülszövegben ezt nem olvasom el akkor soha nem jövök rá, hogy ez a regény nem a napjainkban írodott. A regény megírásakor a szerző mindössze 16 éves volt, tehát mondhatjuk, hogy igazán első kézből szolgáltatta nekünk az első szerelem élményét. Köszönet ezért!

Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a kedves szerelmes regényt mind a fiataloknak, mind a felnőtteknek egyaránt!

Jó olvasást!